Terapeutiske metoder #1

Somatic experiencing handler om at lære grounding, for da at vende tilbage til traumet og genopleve det på en ny måde, for at forløse det ubehag som er forbundet med det.

Dette er første afsnit af denne føljeton jeg vil lave, omhandlende terapeutiske metoder som har hjulet (og hjælper) mig. Jeg vil ikke gennemgå alt om de terapeutiske metoder men blot udvælge det, som har givet mening for mig. Flere informationer om metoderne kan findes på nettet og i bøger.

Somatic experiencing (forkortes SE) er en traumebehandling udviklet af psykolog og biofysiker Peter Levine. Det går i bunden ud på, at få grounding – dvs. jordforbindelse, ro og tilstedeværelse i sig selv, for at kunne rumme de symptomer som følger med de traumer man har fået. Man besøger også traumet igen, men ikke direkte, fordi det så kan skabe retraumatisering.
Som resultat af et traume, oplever mange en fastfrossenhed, en stivnen, samtidig med, at der opstår overaktivitet og hyperårvågenhed (i mit tilfælde er min angst en reaktion på traumatiske oplevelser). Det vigtige er, at lære at arbejde med at finde det sted i en selv, hvor man er i ro – for konfronterer man sit traume i ens hyperårvågenhed, kan det være meget ubehageligt og skadeligt.

I terapien lægges der fokus på at genopleve traumet gennem kroppen og på samme måde opleve roen i kroppen. Traumet giver sig tilkende i kroppen og bliver også forløst gennem kroppen.

Jeg har gået hos en SE-psykolog, som lærte mig forskellige teknikker, bl.a. at håndtere de følelser som følger med angsten/traumerne, ved følgende øvelse:

Lad os sige at jeg føler mig bange. Indenfor SE vil jeg blive bedt om at sætte mig ned og lægge mærke til, hvordan min krop føles. Det er vigtigt at bevare opmærksomheden omkring mine fysiske fornemmelser.

Derefter bliver jeg bedt om at sige; “Min krop er bange” 6-7 gange i træk.

Så lægger jeg mærke til, hvordan min krop føles og holder et øjebliks pause.

Derefter bliver jeg bedt om at sige; “Min krop må godt være bange” igen 6-7 gange.

Under hele øvelsen og både under og efter, lægger jeg mærke til hvordan min krop føles. Ofte begyndte min krop at skælve, fordi traumet kommer op i kroppen og som min psykolog sagde, så er det som om at nervesystemet ryster sig “på plads”.

SE har været nok den allervigtigste terapeutiske metode i forbindelse med min angst, fordi den har lært mig at få mere kropbevidsthed, at blive grounded og at acceptere det ubehag jeg mærker. Det har helt klart givet en større ro i mig og en større forløsning af mine traumer.

3 bøger af Peter Levine, som jeg kan anbefale;

“Væk tigeren”
“Helbredelse af traumer”
“Den tavse stemme”

One thought on “Terapeutiske metoder #1

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.