6 råd til dig, når din ven får angst

Det allervigtigste er ikke at opføre sig anderledes, fordi din ven har social angst. Dog synes jeg det er vigtigt at huske på, at personen med angst er sensitiv og det alligevel kan være vigtigt at være bevidst om, hvordan man opfører sig for ikke at gøre personen endnu mere angst.

(Læg mærke til, at jeg nogle gange skriver angst og andre gange social angst. Jeg har selv størst erfaring med flere forskellige typer angst, men den ene type udelukker ikke den andet – bare vid, at når jeg skriver angst, så er det med baggrund på at min erfaring ligger flere steder, men ikke alle steder.)

1. Vær ufordømmende
Det er angstprovokerende nok i sig selv at fortælle, at man har social angst. Lyt, vær imødekommende og sæt dine egne behov til side for et øjeblik.

2. Vær rolig
Selvom din ven får et angstanfald, går i panik, rødmer, sveder eller ryster, så forbliv rolig. Hvis du også går i panik, så hjælper det ikke din ven yderligere.

3. Undgå for meget øjenkontakt
Det er ikke fordi, du skal kigge væk, men mennesker med angst kan blive mere angst og utrygge, hvis der er nogen som konstant kigger ind i deres øjne. Det kan være svært for dem at mærke sig selv, sensitiviteten i dem gør, at de kan føle sig overvældet eller invaderet af for meget opmærksomhed. Det kan også være meget svært at tænke klart når der er meget øjenkontakt, netop fordi angsten stiger.

4. Lad din ven komme til dig
Det er svært, men det er vigtigt at din ven ikke føler sig presset. Det er okay at spørge, om han/hun har lyst til at ses og lave noget, men hvis svaret ofte er “nej”, så husk at det ikke handler om dig, din ven har bare brug for meget alenetid. Lad din ven komme til dig og selv fortælle om sine følelser. Hvis din ven får angst mens du er sammen med hende, så afhold dig fra at udpege det, bare slap af og lad hende selv sætte ord på det, hvis hun har behov for det – der er heller ingen grund til efterfølgende at spørge hende, om hun fik angst. Hvis hun ikke selv taler om det, så lad det bare ligge.

5. Pas på med overdrevet opmærksomhed
Sig ikke pludselig; “Er du okay?” hvis din ven virker til at føle sig angst. Det kan være meget intimiderende og overvældende for en person som føler sig angst, at få rettet mere opmærksomhed mod sig. Især hvis det er social angst, fordi man i forvejen føler sig overdrevet bevidst om sig selv. En person som føler angst har ikke evnen eller energien til at håndtere deres følelser i øjeblikket, endsige pludselig at skulle sætte ord på deres følelser når de føler sig meget angste.

6. Reagér ikke, bare slap af
Tag det roligt, træk vejret, kig måske væk et øjeblik eller begynd at tal om dig selv – for at rette opmærksomheden væk fra din ven. Det vil sandsynligvis lette din vens angst, da hun ikke vil føle så stort et pres om at skulle sige eller gøre en masse. Derfor vil hun have mulighed for at bare trække vejret og falde til ro igen.

Jeg håber at disse råd var behjælpelige. Angst opleves så forskelligt fra person til person, men ovenstående er i hvert fald noget som har hjulpet i min situation.

Et sidste råd kan være, at spørge din ven om der er noget du gør som du kan gøre anderledes i forhold til hendes angst, eller om der er noget du kan gøre for at hun bliver mindre angst. Husk, hendes angst har ikke noget med dig at gøre, så tag det ikke personligt når din ven føler sig angst omkring dig.

Hvad er det bedste dine venner gør, når du får angst?

One thought on “6 råd til dig, når din ven får angst

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.