10 råd til at blive ikke-ryger

Jeg er stoppet med at ryge tre gange – første gang besluttede jeg uden meget forberedelse, det holdt i syv dage. Anden gang stoppede jeg en uges tid efter, og der var jeg røgfri i fem måneder. Tredje gang var et halvt år senere, og nu er der gået snart to år, hvor jeg har været røgfri. 

Der er mange gode grunde til, at blive angstfri. Bl.a. er rygestoppet med til at få ens krop og nervesystem til at komme meget mere i bero. Da jeg stoppede med at ryge dalede min angst med omkring 50 %.

Her er en liste med forskellige råd og tanker, som har hjulpet mig til at blive røgfri:

1. Påbegynd ny sund vane
At stoppe med at ryge, er en vigtig og sund beslutning for dit helbred – hvorfor ikke teame rygestoppet op med en anden ny (overkommelig) vane? Det gjorde jeg, og det hjalp at det ikke var rygestoppet som overtog det hele – men at det var en bevidst handling om at generelt få det bedre i min krop og sind. Jeg begyndte at spise mere sundt og undgå sukker og hvidt brød. Det skal helst være en overkommelig vane, som ikke er for hårdt for dig – bare start i det små. Når man er god ved sin krop har man mindre lyst til at forgifte den med tobak.

2. Rygestop er ikke svært og kræver ikke viljestyrke
Noget af det allervigtigste for mig var, at læse bogen Easy Way to Stop Smoking af Allen Carr (på dansk; Endelig ikke-ryger). Han pointerer at rygestoppet ikke handler om at give afkald på noget, men om at vinde så meget til gengæld, ,bl.a.; et godt helbred, penge og en bedre livsstil. Inden tvinger dig til at ryge – det handler om bare at stoppe med at købe dem og stoppe med at ryge dem – som Allen Carr siger; Når du ryger, er du en ryger, ligeså snart du har røget cigaretten færdig er du ikke-ryger.
Det er os selv som gør det svært for os selv at stoppe – bl.a. ved at blive hjernevasket til at det kræver en hel del viljestyrke at stoppe. Allen Carr siger også; Hvis der står et glas med blegemiddel foran dig, så ved du godt, at det intet godt gør for dig at indtage det – på samme måde som cigaretterne – hvor meget viljestyrke kræver det ikke at drikke blegemidlet?

3. Tidsplan
Hold øje med, hvor længe du har været røgfri – det kan være utroligt motiverende til at blive ved at være røgfri. Inden længe, vil du ikke længere have lyst til at holde styr på det, fordi du vil se dig selv som ikke-ryger og ikke længere i en proces med at komme ud af at være ryger.
Jeg brugte en lille tavle jeg havde i mit køkken, hvor jeg nedskrev hvor mange timer jeg havde været røgfri – det smarte ved det er, at det ser ud af meget mere at skrive 24 timer end det er at skrive 1 dag.
Jeg nedskrev også en streg for hver gang jeg normalt ville have købt en pakke cigaretter, på den måde kunne jeg se hvor mange penge jeg sparede, som jeg kunne bruge på noget andet end cigaretter eller spare op.

4. Undgå steder eller situationer hvor du normalt ville ryge
Lad være at gå ud sammen med de andre rygere på arbejdet. Hvis du vil have frisk luft, så gå ud når der ikke også er rygere derude.

5. Kend dine triggere
Det er en god ting, at du forsøger flere gange med at stoppe. Læg mærke til, hvorfor du begyndte igen. For mig var det, når jeg blev i dårligt humør, angst eller ked af det – i stedet for at ryge, så tog jeg ansvar for mine følelser og var sød og omsorgsfuld overfor mig selv, sådan så cigaretten ikke blev min løsning. Den 7. dag var for mig slem, men da jeg kom forbi den dag, blev det nemmere igen.
Det er også et godt tegn at du ønsker at stoppe med at ryge! Hold fast i den følelse.

6. Beløn dig selv
Lav en aftale med dig selv om, at f.eks. efter syv dage som røgfri, belønner du dig selv med noget, du normalt ikke ville få. Måske en lækker middag på restaurant, en massage, ny taske/sko eller hvad du nu godt kan lide.
Du kan også lave en opsparing, kun med de penge der kommer fra dit rygestop, og f.eks. aftale med dig selv at du sparer op til noget – en rejse måske.
Beløn dig selv jævnligt, for at holde din motivation igang – det handler om at rose sig selv for at være røgfri og støtte sig selv i at det er en god ting.

7. Hold dig selv i gang
Bliv ved at have projekter du kan holde dig selv i gang med – arbejde eller fritidsinteresse eller noget praktisk. Gør oftere rent i huset, mal den stol du ikke har fået malet endnu. Ryk om i hjemmet, ryd ud i køkkenskabene og tøjskabet. Tag en løbetur, gå en tur, mød en ven. Lav yoga, drik masser vand eller spis myntepastiller eller andet som kan holde munden lidt i gang. Jeg fik ofte lyst til at ryge efter at have spist, så det var godt for mig at lave noget efterfølgende, så jeg ikke fik lyst til at ryge.

8. Læg mærke til alle fordelene
I stedet for at tænke på, hvad der er godt eller dårligt ved rygning, så hav fokus på, hvad det giver dig, at være ikke-ryger. Læg mærke til at din vejtrækning bliver bedre, dit angstniveau lavere, at du er mere afslappet, hvor godt mad smager, hvordan alle dine sanser bliver skærpet og hvor godt du dufter uden tobaksrøgende hængende i tøj og hår. Læg mærke til at din hud er renere og dine tænder sundere. Læg mærke til hvor dejligt det er, at være ikke-ryger.

9. Du giver ikke afkald på noget
Husk, at identificere dig med ikke-rygere – dem som aldrig har røget eller dem som er stoppet med at ryge – og tænk på, hvor mange mennesker som lever et lykkeligt og sundt liv uden en cigaret. Det er muligt at være ikke-ryger, du giver ikke afkald på noget!

10. At blive fri
Det som for alvor gjorde, at jeg sagde følgende ord: “Jeg skal aldrig have en cigaret i min mund igen”, var at jeg følte mig slave af cigaretten. Jeg følte den havde kontrol over mig og at jeg var fanget. Det ønskede jeg ikke, jeg ønskede at føle mig fri – ikke slave af rygningen. Det var for alvor det som gjorde, at jeg blev ved at være røgfri.

Hvad har hjulpet dig allermest til at blive røgfri? eller hvad har den største udfordring været for dig?

2 thoughts on “10 råd til at blive ikke-ryger

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.