Ind til kernen #2

Alle mennesker kommer ud for oplevelser, som på den ene eller anden måde sårer dem, svigter dem eller skræmmer dem. Det behøver ikke være et decideret traume for at det påvirker os som menneske.

For ikke mange måneder siden, fik jeg et klart billede af hvordan min personlighed er opbygget, hvilke dele af mig selv jeg rummer og hvordan de ligger som tre lag rundt om mit kerneselv.
Kerne, svigt, overlevelse og facade.

Siden har jeg talt med min terapeut om mit billede af personlighedens tre lag og hun var faktisk meget enig i min beskrivelse af menneskets personlighed.
Derfor vil jeg lave en føljeton her på bloggen, hvor jeg i fire separate indlæg kommer ind på de fire områder i personligheden.

læs de andre dele herunder;
om kernen; del #1
om overlevelse; del #3

Svigt

Det første lag er det lag, som ligger lige over kernen. Her ligger svigtet og de følelser som her følger med.
At bruge ordet “svigt” kan for mange være voldsomt. Sagen er den, at det er svært at finde et ord, som favner mange områder på en gang. Så tillad mig at gå mere i dybden med dette første lag.
Svigtet skal ses som de følelser som hører til en oplevelse eller gentagne oplevelser, som på en eller anden måde har rystet os, gjort os bange, gjort os sorgfyldte eller på anden måde flået os væk fra vores kerneselv. Vi kan også sige at det er ligesom et sår, som har gjort at vi måske er begyndt at blive mere bange, blive mere utrygge, blive mere tvivlende og mistet tilliden mere. Altså fået os væk fra vores kerneselv og væk fra den følelse af, at “jeg er tryg, jeg har tillid, jeg er god nok som jeg er”.
Igen er det så individuelt hvordan dette opleves, men ofte vil den oplevelse vi har været igennem som har gjort at vi er blevet svigtet af livet, medføre at vi oplever en eller anden form for sorg. Nogle vil måske opleve at de bliver bange og andre at de bliver vrede. Men underneden ligger sorgen faktisk, og det er meget få mennesker som frivilligt har lyst eller mod på at mærke sorgen, fordi det er så mørk, dyster og tungsindig en følelse. Fordi sorgen føles som om at man drukner igen og igen.

Det, det betyder, at denne sorg og dette svigt ligger over kerneselvet er, at når du begynder at komme i kontakt med svigtet og sorgen, vil du også have nemmere adgang tilbage til dit kerneselv. Husk, kernen forsvinder ikke, men vi bliver revet væk fra den – lidt ligesom at køre af sporet. At tillade sig selv at mærke sorgen og mærke svigtet, er et kæmpe skridt i at komme tilbage til kernen.

Men sorgen og svigtet er ikke noget man bare skal begynde at grave ned efter, det kan være utrolig voldsomt for psyken, og kan gøre os endnu mere utrygge. Det er aldrig godt at tvinge os selv til at mærke noget, som vores sind prøver at holde væk. Derfor er det en god idé at forsøge også at styrke din indre kerne, ved at lære at give dig selv lov til at være der, hvor du er. Give dig selv lov til, at have hjertet lukket overfor det her svigt og den her sorg.
Det kan også være en idé at gå hos en traumeterapeut eller en terapeut som kan støtte dig igennem at mærke ubehaget igen, et menneske udefra som kan være din kerne, indtil du mærker den selv igen.

2 thoughts on “Ind til kernen #2

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.