13 film og serier om angst mm.

Film, hvor hovedpersonen er uperfekt eller har et kaotisk liv, er for mig film som er opløftende også selvom det er fiktion. 

Her er en liste over nogle film eller serier, hvori emner som angst, depression, psykiske lidelser eller ensomhed optræder.

1. Broken English, 2007
En dramafilm med Parker Posey som hovedrolleindehaver. Jeg har set filmen en del gange (fordi den er god og sjov) før det gik op for mig, at hun led af angst. Hun tager angstdæmpende medicin, drikker og ryger en del og er egentlig ret ensom, fordi alle omring hende har fundet en partner. Der er endda også en scene hvor hun får et pludselig angstanfald.
Det er ikke ligefrem en filmperle, men jeg synes alligevel meget godt den beskriver de facader vi har i livet og ulykkeligheden nedenunder. Hun er neurotisk og ensom og det kommer meget præcist til udtryk i filmen.

2. Numb, 2007
Drama/komedie med Matthew Perry i hovedrollen.
Denne film er god, fordi der både er alvorlige, sjove og romantiske temaer. Perry’s karakter bliver diagnosticeret med depression og depersonaliserings lidelse (læs mit indlæg her om, hvordan det er, at depersonalisere)
Han er angst for at sige ordet “død”, fordi han er bange for at faderen da vil dø. Han gemmer sig i sin lejlighed, om kommer ikke rigtig ud af sin seng. Men han møder også en pige og skal forholde sig til det. Han oplever både angst, depression, stress, depersonalisering og et nervesammenbrud.

3. GIRLS, 2012
Drama/komedie-serie af og med Lena Dunham. Alle karakterene er uperfekte (menneskelige) og har deres forskellige udfordringer. F.eks. har hovedrollen OCD og en af dem er misbruger.

4. Go On, 2012
Komedie-serie med Matthew Perry som hovedrollen. Serien er på én sæson og handler om en sorggruppe og deres forskellige historier og udfordringer. Perry’s karakter har mistet sin kone og er i en proces med at komme sig over tabet.
Der er en del socialt akavede mennesker i gruppen og serien laver lidt sjov med de emner, som kan være svære at tale om.

5. Adaptation, 2002
Drama/komedie med Nicolas Cage i rollen som forfatter. Karakteren lider af social angst og det kommer meget tydeligt igennem, bl.a. ved at man hører hans indre angsttanker.

6. Nerve, 2011
Drama/romantik. En ung mand med social angst tilmelder sig et eksperiment, hvor han skal lære at eksponere sig selv i forskellige situationer (læs min gratis e-bog “Din guide til angstekponering” her). Han bliver også forelsket, hvilket sikkert også hjælper ham – kærlighed gør os modige!

7. Adam, 2009
Drama/romantik med Hugh Dancy. Karakteren lider af Aspergers Syndrom og har lige mistet sin far. Jeg ser en del ligheder mellem social angst og autisme/Aspergers. Hovedpersonen er genert, akavet og anderledes og har kun én ven, som er hans meget ældre kollega.

8. Lars and the Real Girl, 2007
Drama/komedie med Ryan Gosling i hovedrollen. Han bor i et hus og holder sig meget til sig selv – er også genert og socialt akavet. En dag dropper han op hos sin bror og svigerindes hus, med sin kæreste – en lolitadukke – som han behandler som et rigtigt menneske. Fantastisk velspillet film om angst, ensomhed, skizofreni og hallucinationer.

9. Speak, 2004
Drama med Kristen Stewart i hovedrollen, som en pige der kommer tilbage til skolen efter ferien, med en mistet evne til at tale. Langsom finder man ud af, hvorfor hun ikke taler mere. Det er en god film, fordi vi ser elementer af ensomhed, isolation og den smertelige hemmelighed hun bærer. Man ser tydeligt hvor uskyldig og knækket hun er blevet og hvor meget hun bærer på.

10. Romantics Anonymous, 2010
Drama/komedie. Fransk film om to introverte/følsomme/angste mennesker, som bliver forelskede og skal finde ud af det sammen.

11. Her, 2013
Drama/komedie med Joaquin Phoenix i hovedrollen som en introvert og ensom mand, som bliver forelsket i sit styresystem (Scarlett Johansson).

12. The Big Bang Theory, 2007
Komedie-serie om nogle kloge, nørdede og lidt socialt akavede mænd. Jim Parsons spiller Sheldon som både har forskellige typer angst bl.a. OCD og nok også er lidt autistisk. Kunal Nayaar spiller Raj som har social angst og som i nogle af afsnittene også dater en pige med social angst.

13. Mozart and the Whale, 2005
Drama/komedie med Josh Hartnett i hovedrollen. To unge mennesker med Aspergers syndrom bliver forelskede. Rigtig sød og god film om at være modig for kærligheden.

Har du set nogle af ovenstående film/serier?
Og kan du anbefale andre med samme temaer?

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.