Ind til kernen #3

Alle mennesker kommer ud for oplevelser, som på den ene eller anden måde sårer dem, svigter dem eller skræmmer dem. Det behøver ikke være et decideret traume for at det påvirker os som menneske.

For ikke mange måneder siden, fik jeg et klart billede af hvordan min personlighed er opbygget, hvilke dele af mig selv jeg rummer og hvordan de ligger som tre lag rundt om mit kerneselv.
Kerne, svigt, overlevelse og facade.

Siden har jeg talt med min terapeut om mit billede af personlighedens tre lag og hun var faktisk meget enig i min beskrivelse af menneskets personlighed.
Derfor vil jeg lave en føljeton her på bloggen, hvor jeg i fire separate indlæg kommer ind på de fire områder i personligheden.

læs de andre dele herunder;
om kernen; del #1
om svigtet; del #2

Overlevelse

Overlevelsen er i bund og grund flugten fra det, som gør ondt – altså fra svigtet som har revet os væk fra vores kerne. Man skal huske, at alle lagene hænger sammen og det ene lag på en måde er en flugt fra det forrige.

At overleve smerterne fra svigtet kommer til udtryk på mange måder, f.eks. igennem angst, depression, personlighedsforstyrrelse eller stress. Det er altså en reaktion på, at der er nogle følelser vi ikke tager os af.

Da jeg begyndte at arbejde med min angst blev det klart for mig efter et par år, at min angst ikke bare betød, at jeg var bange, men at der underneden lå en dyb sorg og følelse af at være uelsket og værdiløs. Der lå et dybt sår indeni mig som blev ved at bløde og fordi jeg ikke havde evnen til at mærke svigtet og sorgen over svigtet, forblev jeg i overlevelsestilstanden – angsten. Nogle gange er det nemmere at føle angst eller føle intet (være deprimeret) eller føle stress, fordi det i det mindste enten holder os i gang, eller efterlader os i en form for choktilstand. Det er “bedre” end at mærke magtesløsheden over et svigt eller en sorg.

Når man begynder at arbejde med sin angst, depression, stress osv. vil der for det meste komme følelser op fra fortiden, følelser som er gemt væk og som kan være årsagen til, at man lider i nuet. Jo mere man begynder at arbejde med svigtet jo større sandsynlighed er der også for, at man vil begynde at opleve en ændring i sin lidelse.

2 thoughts on “Ind til kernen #3

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.