Sådan er det at falde for en narcissist

Narcissister og psykopater er eksperter i at manipulere, spille skuespil som ikke er til at se igennem og har ikke evnen til empati eller andre medmenneskelige følelser. I dette indlæg skriver jeg om det at falde for en person med en narcissistisk forstyrrelse. 

Jeg faldt for en narcissist for to år siden og jeg er stadig i processen med at komme mig over ham og med at forstå, at det ikke er mig, der er noget galt med.
Det var først da vi fik en flirt og der begyndte at ske underlige ting, at det gik op for mig, at han var narcissist og at jeg ikke var oprigtigt forelsket i mennesket inde bag, men at jeg var blevet manipuleret af hans måde at være på og at han havde evnen til at få mig til at blive ved at have følelser for ham, samtidig med at han fik mig til at tro, at jeg var hans eneste ene og han aldrig havde haft sådanne følelser for nogen før.

Hvis jeg begyndte at tvivle på, om ham eller vores relation, manipulerede han mig igen, ved at sige, at jeg var tosset, at jeg var alt for meget i mit hoved, at jeg skulle have tillid til ham. Hans ord sagde; “Stol på mig!” Hans handlinger sagde; “Du kan ikke stole på mig”. 

De følelser som huserede i mig i de måneder vi så hinanden var; forvirring, forelskelse, begær og så lidt mere forvirring. Jeg var dybt forvirret over hans handlinger og hans ord og hvor nemt jeg kunne gå fra at være vild med ham, til at tvivle dybt på ham og være overbevist om, at han kun var ude på at bruge mig.

Under hele forløbet, var der en stemme i mig som sagde; du kan ikke stole på den mand.
Og i al den tid overbeviste jeg mig selv om, at det måtte være min frygt som talte. Men det var ikke min frygt, det var min sande stemme, som blev ved at prøve at få mig tilbage til virkeligheden. Den anden stemme sagde; “Giv ham nu en chance, han er jo bare et menneske. Der er noget godt i alle mennesker, giv ham du en chance til!”.

Han var god til at lade som om – han sagde, at han gik højt op i ligestilling, retfærdighed, medmenneskelighed og viste til tider sider af ham selv, hvor han var følsom.
Det viste sig bare, at alt han sagde, var en del af hans spil. Han var god til at lade som om, at han var meget medmenneskelig, men de eneste ægte følelser han rigtig virkede til at udvise var magt, jalousi, begær og vrede.

Da han en dag begyndte at tale om vold og at han ikke ville tøve med at slå andre ned hvis de provokerede ham, var det som en engel der blev sendt fra himlen til mig.
Han havde talt over sig, han havde vist lidt af den side, som han ellers var så god til at gemme væk. Jeg kunne ikke fatte, hvad han lige havde sagt – men det var så tydeligt for mig, at der var noget grueligt galt og at relationen måtte stoppe med det samme.

Ekko – narcissistens offer
Når man taler om narcissister, må man også tale om narcissistens modpart – den sensitive, følende, empatiske, medmenneskelige og mere passive.
I den gamle græske fortælling om Narkissos er der jo Ekko. Ekko som bliver en forlængelse af Narkissos, som ikke rigtig har sit eget selv og som tror, at Narkissos elsker hende – fordi han kigger ned i vandet (hvor hun er) og han ser sit eget spejlbillede.

Man må huske, at narcississtens hjerne ikke har evnen til empati eller evnen til på nogen måde at sætte sig i andres sted. De er selvoptagede, ser kun sig selv alle vegne de kigger – og finder de en som Ekko, så er det ligesom at finde en person der er “ren” og som er uselvisk, hvorfor at narcissisten kan få lov at fylde det hele og bruge den anden som det passer ham eller hende. Hele relationen kommer til at handle om narcissisten, narcissisten har på ingen måde øje for, hvad partnerens behov er.

Hvad kan man gøre, for at undgå at falde for en narcissist?

  • Øve sig i, at lytte til den stemme, som man ved er der, og som engang i mellem popper op og siger; “Der er noget grueligt galt”. Den stemme, må man for alt i verden lytte til. Hvis mavefornemmelsen siger, at der er noget galt, så er det nok fordi, der er noget galt.
  • Teste personen, ved at lægge mærke til hvordan han reagerer, når man taler om sig selv – lytter de virkelig – responderer de virkelig på det man siger? Derudover kan man også tale om nogle svære emner og se, om han virkelig viser empati overfor én. Man kan også prøve at give dem kritik/være uenig i dem (men på en ordentlig måde) og se hvordan de tager imod det. Narcissister har meget svært ved at håndtere når deres selv bliver truet – hvis man piller ved deres ego, vil de blive enten mopsede, vrede, prøve at få medlidenhed eller prøve at rette kritikken henimod dig – f.eks. ved at få det til at se ud som om, at det er din skyld.
  • Øve sig i, at lægge mærke til handlingerne istedet for kun at lytte til hans ord.
  • Arbejde med sig selv, f.eks. ved at blive bedre til at give sig selv opmærksomhed, tage rummet, tale om sig selv, sætte grænser, udvise behov osv.
    En narcissist vil meget hurtig blive provokeret, når deres offer begynder at blive  mere og mere deres egen person og løsrive sig fra dem.
  • Det tager lang tid at komme sig over en relation med en narcissist, fordi hele ens selvfølelse bliver forskruet, manipuleret med og brugt. Til sidst ender det med, at man har svært ved at mærke sig selv og man føler sig helt forvirret og måske vred, skamfuld eller uforståelig overfor, at man kunne falde for sådan en person.
  • Det er en god idé at prøve at være blid overfor sig selv, tillade sig selv at lade det tage den tid det tager at komme sig, ikke forcere det og huske sig selv på, at det var en narcissist man var faldet for.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.