En ny tilgang til angsten #1

Kender du følelsen af at være fanget, når du får angst? 
Jeg får følelsen af, at der er ingen vej ud. Stivnet som et rådyr på vejen. Fanget i spotlyset og i fuldkommen panik, uden nogen vej væk. 

Når man begynder at fokusere på denne følelse af panik, istedet for andre, mere vigtige ting, bliver det ofte meget værre og panikken vokser.

Fordi den nyere del af vores hjerne (den kognitive del af hjernen) er mindre aktiv når vi går i panik, end i andre situationer, er det nærmest umuligt at “tænke sig ud af angsten” eller “tænke på noget andet”. Så når folk siger; “Bare lad vær at tænk på det, stop med at fokusér på det”, vil jeg gerne at du skal vide at det ikke er noget du bare lige kan gøre. Vi vælger ikke selv at deaktivere den del af hjernen, det sker helt af sig selv og det er sådan det skal være, for når vi er i en livsfarlig situation er det ikke spor praktisk at overveje situationen, tænke praktisk – der er der et mål; at overleve.

At bringe kroppen i bero 
Du kan ikke tænke dig ud af panikken, men der eting du kan gøre. Min terapeut lærte mig et trick som kan bruges i alle situationer og på flere måder. Det er en måde hvorpå du bogstaveligt talt kan berolige din krop og derigennem også blive bedre til at vise medfølelse og kærlighed overfor dig selv.

Det simple trick går ud på, at du begynder at ae dig selv over armen, hånden, nakken eller hvorend du finder det mest naturligt. Især håndleddet eller indersiden af armen kan være godt, fordi huden er så tynd og følsom der.
Den aende bevægelse sender beskeder til den ældste del af din hjerne, den del, som er forbundet med bl.a. sanserne og som gør at din krop kommer i bero.

For at forklare det kort arbejder den ældste del af vores hjerne (krydbyrhjernen, den vi deler med alle andre dyr) sammen med vores nervesystem. Nervesystemet har to tilstande. Den ene tilstand (sympatiske nervesystem) er at få kroppen fyldt med energi og kraft og den anden tilstand (parasympatiske nervesystem) er at kunne få systemet i bero og ned i hviletilstand. Når vi oplever angst, aktiveres den første proces, men ved denne ae-metode kan du aktivere det parasympatiske nervesystem og dermed aktivere hviletilstanden, som får din krop til at slappe af og blive langsom og rolig.

Måske har du lagt mærke til, at mennesker har det man kalder for beroligende adfærd. Det kan man se ved, at iagttage pressede situationer, eller situationer hvor folk bliver nervøse – helt automatisk vil mennesker forsøge at berolige sig selv, fx ved at glide fingeren over læberne – så helt automatisk er vi programmeret til at berolige os selv. F.eks. begyndte jeg også at lægge mærke til, at jeg selv havde evnen til at berolige mig selv, fordi jeg sommetider begyndte at ae mig selv, uden jeg tænkte over det.

Det er vigtigt ikke at presse sig selv til at få ro, når man får angst eller følelsen af panik.. Det er uhyre vigtigt at man har muligheden for at gå, hvis man har behov for det, for det kan nogle gange skabe mere panik, hvis man ikke føler man kan komme væk. Hvis man har behov for at gå, så er det okay at gøre det. Føler man at man godt kan kapere at blive i det, så er dette trick rigtigt godt at bruge.

Kropsbevidsthed
Du kan også prøve at fokusere på en bestemt kropsdel – for mig var det tæerne. Men det kan være en hver kropsdel, som du har nemmest ved at mærke, og så flytte din opmærksomhed derhen. Hvis du fokuserer på, lad os sige dine hænder, fokuserer du på de fysiske fornemmelser du får og dine sanser, i stedet for at blive fanget i tankemylderet og de negative tanker.
Jeg kan begynde at vrikke mine tæer, mest fordi at det er nemt at gøre uden at andre kan se jeg gør det. På denne måde føler jeg bevægelsen af dem og derfor er det nemmere at mærke dem.

Angst er så kompleks en følelse og ofte bliver vi fanget i den uden at kunne se klart, og det kan være svært at forstå angsten. Både når man føler den og når man taler om den.
Nogle gange man man endda glemme hvordan det føles, når man får angst.
At være opmærksom på kroppen er ikke noget man bare lige lærer, det er de færreste mennesker som har kropsbevidsthed – selv folk der ikke oplever angst.
For mig var det vigtigt at sige til mig selv; “Næste gange jeg oplever angst, vil jeg lægge mærke til hvad der sker, og være opmærksom på min krop”. Jeg tager kontrol i stedet for at blive fanget i uvejret. Men kropsbevidsthed er det nemmere at forstå hvad der sker når du bliver angst, og vigtigst af alt; man begynder at forstå og vide hvordan du skal forholde dig til og acceptere ubehaget.

Har du prøvet at berolige dig selv gennem kropslige øvelser, når du får angst?

One thought on “En ny tilgang til angsten #1

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.