4 skridt til at få empati for dig selv

For mig at se, kan man ikke blive ven med sin angst, uden empati for sig selv.
Her er 4 skridt, til at få empati for dig selv.

1. Forståelse
Du har en følelse, tanke eller kropsligt ubehag og du vil gerne have, at det forsvinder. Empati handler om, først og fremmest, at forstå at der er en årsag til og en mening med at du har det som du har det. Start med at prøve at spørge dig selv, hvorfor du får denne følelse/tanke/fysiske fornemmelse.

2. Accept
Næste skridt er, at du kan acceptere at du har denne følelse. Det handler om, at du omlærer noget, som du igennem samfund og andre mennesker har lært, nemlig at der er noget galt hvis du oplever ubehag. Der er intet forkert, i at føle ubehagelige følelser og tanker, og du kan godt lære at få accept for det. Derfor er første skridt også utroligt vigtigt, for her lærer du at der er en grund til, at du har det sådan.

3. Visualisering
Prøv at forestil dig, at du er en anden person og at du ser dig selv som barn. Forestil dig, at du som barn har denne følelse/tanke/fysiske fornemmelse. Kom ind til din selvkærlighed og dit ønske om at vise dig selv empati. Gå hen til barnet og omfavn det, kig det i øjnene, vis at du er der for barnet. Vis at det er okay at barnet har denne følelse.
Jo mere man laver denne øvelse, jo mere vil man komme ind og mærke sin egen empati og selvkærlighed og det kan også lede til en del tårer over, at man kan komme til at tale grimt til sig selv/sit indre barn.

4. Din indre, sande stemme
Din indre, sande stemme kommer fra din kerne. Ligeså gør empati, accept, forståelse og selvkærlighed. Din indre, sande stemme er den som støtter dig, er ufordømmende og som siger; “du har ikke travlt, tag dig al den tid du har brug for”, “der er intet du skal, intet du skal være, intet du skal præstere, intet du skal gøre”, “du er lige som du skal være nu og her”, “du må gerne føle intenst ubehag, det er helt okay det du føler lige nu”, “hvad hvis det er okay, det du føler?”.

Vi har også den falske stemme, den ondskabsfulde stemme (den stemme som er en kulmination af alle vores forventninger og krav til os selv) oftest er det den som dominerer. Stemmen stresser os og siger; “kom nu, lad nu vær at dvæl ved de følelser, kom nu over det”, “du kan heller ikke finde ud af noget”, “bare lad være at tænk på det”, “folk de dømmer dig rigtig meget lige nu, de kan se hvor forkert du er”, “du bliver aldrig god nok”. Man kan blive dybt depressiv når man begynde rat lytte til den stemme, det er en ond spiral og man kan få det værre og værre, men den er der også.
Jo mere du lytter til din sande stemme, eller f.eks. spørger dig selv; “hvad er sandt lige nu?”, jo mere vil du også få empati for dig selv og give dig selv plads og rum til at føle og tænke det, du gør. Jo mere du styrker din sande stemme, jo mere vil du også kunne lytte til den anden stemme, genkende den med det samme og vide, at det ikke er den stemme du ønsker at leve efter, lytte til eller tage til dig. Der kan du bedre sige; “jeg anerkender at stemmen kommer indimellem, men jeg vælger ikke at følge den”. Så kan du bedre slippe den og i stedet lytte til din sande stemme.

Jeg håber disse 4 skridt kan være behjælpelige på din rejse!

Klik her, for at download min gratis e-bog “Sådan lærer du at få empati for dig selv” 

Har I nogle ønsker til bestemte indlægstyper, e-bøger eller emner jeg skal skrive om? For så vil jeg meget gerne imødekomme dem!

3 thoughts on “4 skridt til at få empati for dig selv

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.