Instruktør på “Lær at tackle angst og depression”

Nu er jeg hjemme igen fra internat i Middelfart, hvor jeg er blevet undervist sammen med ca 11 andre i at undervise som instruktører på kommunens tilbud “Lær at tackle angst og depression”.

Inden jeg tog afsted havde min konsulent fortalt mig; “Maden er virkelig lækker” og “Det er rigtig fedt, men meget intenst”. Hun havde ret i begge ting. Maden var fuldstændig overdådig gourmetmad, man blev virkelig opvartet. Og det var også utroligt intenst at være der.

Den første dag mødtes vi til morgenmad kl. 9.30. Kurset begyndte klokken 10 og fortsatte til klokken 18.20, med små 15-minutters pauser indimellem. Vi var sammen konstant. Kl. 19 var der aftensmad, så man nåede ikke rigtig mere end 20 minutter for sig selv, før man var samlet igen.
Anden dag startede kurset kl. 8.30 og vi fortsatte, med færre pauser en dag et, til klokken 16.45 (vi var hurtigere færdig på andendagen, vi skulle først have været færdige kl. 17.20).

Det var nogle utroligt søde mennesker i alle mulige aldre, fra alle steder af landet, alle med forskellige former for angst (og to uden kendskab, som skulle uddannes for at kunne bruge kurset i deres sundhedsfaglige arbejde), som var med på kurset. Jeg glæder mig allerede til næste weekend og sidste del af kurset.

Til andre, som sidder derude og har overvejet at blive instruktør på “Lær at tackle (angst og depression)”-kurserne, så kommer her et par fif;

1. Start med at tage kurset “Lær at tackle angst og depression” først, for at finde ud af om det overhoved er noget du kunne se dig selv undervise i og for at se hvordan instruktørerne underviser.

2. Kontakt Komiteen for Sundhedsoplysning omkring job eller din kommune. Det er ikke alle kommuner som benytter sig af tilbuddet fra Komiteen, men jeg ved at flere kommuner i landet gør, i hvert fald; Hillerød, Gladsaxe, Frederiksberg, Køge, Viborg, Ringsted og Randers.

3. Jobbet er frivilligt og derfor ikke lønnet og man skal kunne sætte mellem 6 og 8 timer af hver uge på at være instruktør (kurset er én dag om ugen i 2,5 time over 7 uger). I nogle tilfælde kan jobbet dog være lønnet, hvis det er som del af et flexjob, praktik eller lignende – det afhænger af din aftale med kommunen.

4. Instruktøruddannelsen foregår over 2 weekender (lørdag og søndag) på Comwell i Middelfart og alt bliver betalt (transport, overnatning og mad og drikke)

5. Du skal som instruktør kunne undervise på i alt 2 kurser i den kommune du bliver ansat i.

6. Husk at lytte til dig selv, både når du tager instruktøruddannelsen, men også når du skal undervise. Det er okay, at sige at man har en dårlig dag – dem som tager kurset har selv erfaring med angst og depression og man er faktisk en god rollemodel når man viser, at man også bare er et menneske og at selvom man er instruktør og leder kurset, så kan man også have det rigtigt skidt og opleve meget angst (også ved at skulle være instruktør).

7. På instruktøruddannelsen må du godt gå lidt væk, hvis du har brug for det. Du må sætte dig i den fatboy der står til rådighed eller sætte dig på en af bolde som er i rummet. Du må gerne stille dig op, lægge dig ned eller lukke øjnene, hvis du har brug for det.
Jeg er både psykisk og fysisk meget følsom, så på andendagen havde jeg utroligt tørre øjne både på grund af manglende søvn og fordi jeg er lysfølsom, så der måtte jeg nogle gange sidde med lukkede øjne, for at samle mig og slappe af i øjnene. (Jeg kunne faktisk også lytte bedre med lukkede øjne)
Når der er pauser, må du gerne sætte dig udenfor eller gå et andet sted hen, en tur ned ad gangene eller tilbage på hotelværelset (hvis det er en længere pause). Det er vigtigt at du lytter til dine egne grænser. Man kan nemt blive overstimuleret, når man er meget følsom.

8. Når man har angst, og især social angst eller præstationsangst, kan det være overvældende at vide at man skal op og undervise overfor resten af holdet, men det er en del af det at lære at blive instruktør. Man skal huske på, at det er en øvelse. Vi øver os bare i at være instruktører. Vi skal ikke være perfekte, der må godt være fejl og man må godt komme til at sige noget forkert eller blive rød i hovedet. Os der er der, har alle angst, så det er helt i orden at blive overvældet af at skulle være der og skulle øvesig i at undervise som instruktør.

Har du overvejet at blive instruktør eller er du allerede? Eller har du taget kurset “Lær at tackle angst og depression”? Lad mig høre hvad du tænker i kommentarfeltet.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.