En ny tilgang til angsten #2

Noget af det første jeg lærte, omkring håndtering af angst, var begrebet floating. I dette indlæg, vil jeg beskrive, hvad det går ud på, og hvordan du kan lære det.

Floating var det første konkrete råd om håndtering af angst, som faktisk gav mening for mig og genklang i mig. Begrebet er beskrevet af den australske læge Claire Weekes og handler i bund og grund om, at lære at flyde gennem angsten (jeg vil bruge begrebet flyde i dette indlæg, fremfor floating).

I sin bog Effective Treatment of Agoraphobia beskriver hun, at der skal fire elementer til at lære at flyde:

Erkend dine symptomer – løb ikke fra dem.
Acceptér det, som sker nu og her – bekæmp det ikke.
Flyd med dine følelser – spænd ikke op.
Lad tiden gå sin gang – bliv ikke utålmodig.

Vores logik siger os, at vi skal væk fra det, som giver os ubehag; angsten. Claire Weekes mente, at vi skal se det i øjnene og flyde igennem det. Det handler faktisk om, at lære at slappe af overfor noget, som er gør os dybt anspændte og angste. Det er en læreproces og ikke en knap man kan trykke på, og dermed slappe 100 procent af.
Dette er blot endnu en ny tilgang til angst og ubehag, hvor vi lærer at i stedet for at modgå angsten, så giver vi slip på modstanden og forestiller os at vi flyder igennem den.

Den måde jeg har brugt denne øvelse på har bl.a. været, ved at visualisere mig, at angsten foregår hernede, og at jeg flyder indover den, fuldstændig afslappet, fuldstændig accepterende og fuldstændig ufordømmende overfor den. Man kan også forestille sig, at man ligger og flyder på vandet – den fornemmelse af, at man giver sig hen til ubehaget og flyder igennem det.

Jeg håber, at du kan få lige så meget glæde af denne øvelse som jeg har!

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.