3 råd til at håndtere angst for angsten

Kender du det, når man skal et eller andet sted hen og man er så angst bare ved tanken? Man går igennem situationen igen og igen i sit hoved, for at forstille sig hvordan det kommer til at være. Man kan endda forestille sig hvad man skal sige, hvor man skal sidde og hvordan man skal opføre sig. Allerede inden man overhoved er taget af sted, starter tankerne, bekymringerne og værst af alt alt de fysiske symptomer. Man er angst for angsten.

Når jeg får angst for angsten, får jeg sommerfugle i maven og de vil ikke lægge sig igen. Det føles som om der ingen bund er i maven, som om maven kører rundt og ingen ro vil finde. Mit hjerte banker lidt stærkere end normalt og vejrtrækningen er overfladisk. Det er lige før jeg kan mærke mine kinder blive varmere og uroligheden spreder sig i krop og sind. Tankerne raser.

Det værste er nok, at jeg får voldsom kvalme og gentagne gange må løbe ud på badeværelset, fordi jeg kan mærke at nu skal jeg kaste op. Det er sjældent der rent faktisk kommer noget op, men den følelse af, at maven vender sig og gerne vil ud gennem munden, er så ubehagelig og svær at distrahere sig fra.

Når angst for angsten er rigtig slem, så kan jeg slet ingen ro finde. Mine tanker er konstant ude i fremtiden, i den situation som jeg skal være i, og jeg kan slet ikke slappe af. Så er det at jeg får et angstanfald. Jeg tænker, at uanset hvad så kommer jeg til at blive dybt angst når jeg når til situationen og der er intet jeg kan gøre. Derfor får jeg lyst til at aflyse og blive hjemme, fordi jeg allerede inden jeg er taget afsted har bestemt mig for, at jeg ikke kommer til at kunne håndtere angsten, at den ikke er acceptabel eller at jeg kommer til at få det endnu værre efter at være taget afsted.

1. Lad være at tage afsted, hvis du ikke har lyst eller er nødt til at tage afsted. 
Det kan godt være dette ikke gælder, hvis det er noget som du rent faktisk skal til, f.eks. en eksamen eller en aftale du simpelthen ikke kan aflyse/udsætte. Hvis du alligevel mener du vil udsætte den, så gør endelig det. Der er intet du skal. Der er intet du skal presse dig selv til. Er du ikke klar, er du ikke klar. Så må du tage de konsekvenser der er, ved at aflyse eller udsætte aftalen.

2. Afstem dine følelser og kropslige fornemmelser
Hvordan får man ro, når krop og sind allerede er kørt udover klippeafskrænten? Det er svært, men man kan starte med at lægge sig ned på sin ryg og tage nogle dybe vejrtrækninger. Fokusere på at komme tilbage til kroppen og mærke den. Erkend at du føler dig angst. Erkend dine symptomer og din indre og ydre stress.

3. Fra eksternt til internt fokus
Når man er angst for angsten, lægger fokusset ofte ude i fremtiden, i den situation man frygter. Måske lægger det også i fortiden, fordi man tænker over, at det gik galt den dér gang. Kom tilbage til Nuet. Kom tilbage og kom ind i dig selv, snarere end at være derude, hvor du føler der er krav og forventninger til dig, og hvor omverdenen dømmer dig (også for at føle angst). Jeg plejer at sige til mig selv, når jeg bliver angst for angsten; “Okay, hvad er det værste der kan ske? At jeg får angst.. Okay, og hvad så hvis du får angst? Det er okay at du bliver angst. Du må godt blive angst. Den må godt være der. Du skal ikke prøve at undgå at få angst. Invitér angsten med. Forvent at den kommer, acceptér at den kommer, imødekom den, fremfor at undgå den eller modstå den. Den må godt komme.

Og når den kommer, så er det helt okay hvis du ikke kan håndtere den. Du må gerne gå i panik. Du må gerne blive fuldstændig gennemsyret af angst. Hvad er det værste ved det? Så kan det være du tænker at andre tænker dårligt om dig. Så lad dem gøre det. I sidste ende, så kan du ikke gøre for at du får angst. Du får ikke mindre angst ved at modstå den. Du får ikke mindre angst ved at blive væk fra situationer som gør dig angst. Du kan ligeså godt se den i øjnene, acceptere at den er der og få en ny tilgang til den. Der vil altid være nogen som er fordømmende og uforstående, men du kan selv blive accepterende og forstående overfor dig selv og din angst.

 

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.