10 tips til at date, når man har social angst

Det kan være meget grænseoverskridende at gå på date, når man har social angst. Det er det i hvert fald for mig, men jeg har alligevel fundet ud af, hvordan jeg får den bedste oplevelse ud af det. Her er nogle tips jeg har brugt både inden og under daten, som har hjulpet mig.

1. Lyt til musik inden daten
Lyt til noget som beroliger dig, gør dig glad, får dig til at grine eller på anden måde flytter dit fokus fra nervøsiteten og angsten, til noget andet.

2. Motionér
Det behøver ikke være nede i motionscentret, det kan også bare være at du går en rask tur eller cykler hen til der, hvor I skal mødes. Den friske luft og bevægelsen er med til at gøre dig gladere og mere afslappet. Du kan også sætte dansemusik på og danse derhjemme inden du skal afsted.

3. Undgå at bare sidde og vente
Tag ud og shop, ses med en ven, gør rent eller tag en vagt på arbejdet istedet for at sidde derhjemme og vente på at I skal mødes. Mindre tid er ligmed mindre tid til at bekymre sig.

4. Afslapning
Om det er, at du tager en lur, laver yoga, går i bad eller laver vejrtrækningsøvelser, så prøv at fokusér din tid op til daten (og også under), på at få ro i din krop. Det er nemmere at tage tingene som det kommer, når man kan slappe af. Og det er nemmere at lære den anden at kende og være nærværende, når man giver sig selv lov til at tage den helt med ro. Det kan være I kan aftale en date, hvor I laver noget afslappende sammen.

5. Hver ærlig, hvis du har behov for det
Hvis du har behov for det, så sæt ord på det ved f.eks. at sige; “Jeg kan godt blive ekstra nervøs over at skulle på date, men det er fordi jeg har angst. Oplever du nogengange angst eller nervøsitet?” På den måde kan du med det samme smide bolden over i den andens kurv og få fokus lidt væk fra dig selv og dermed bedre slappe lidt af. Det er ikke farligt at tale om sin angst (stort set alle kender nogen med angst).
De fleste mennesker kan godt lide at man har noget kant og det kan faktisk være rigtig interessant for andre mennesker at komme til at tale sammen på et dybere plan. Det er interessant at være lidt mærkelig.

6. Tænk på, hvorfor du har valgt at mødes med denne person
Tænk på, hvad der er interessant ved dette menneske og hvad der taler for at ses med ham/hende, fremfor at tænke på, hvad du frygter. Du kan sagtens acceptere din frygt og angst for mødet, men stadig vælge at have dit fokus et andet sted. Jeg sagde højt til mig selv inden en date; “Jeg er så nervøs”. At sige det højt hjalp faktisk på min nervøsitet, fremfor hvis jeg prøvede at lade som om at jeg ikke blev nervøs.
Grunden til at os med (social) angst bliver mere nervøse på dates kan både være på grund af det, med at møde nye mennesker og at vi gerne vil gøre et godt indtryk (og ikke føle os angste). Vi vil jo for alt i verden gerne føle, at vi er gode nok og at folk godt kan lide os, og så kommer vi til at fortælle os, at folk ikke kan lide når man er nervøs. Igen handler det om tilgangen til det, for kan du lære dig selv, at imødekomme dig selv og acceptere dig selv med angst, så er det også nemmere for andre at acceptere og imødekomme dig.

7. Hav tillid til dig selv
Hav tillid til, at du nok skal kunne håndtere sin angst på daten, men du behøver ikke at sælge skindet før bjørnen er skudt. Du kan ikke tvinge dig selv til at stoppe med at bekymre dig, istedet må du fylde din tid ud med noget som gør dig glad og afslappet.

8. Gå på date et sted hvor du føler dig tryg
Hvis din date ikke selv lider af angst, burde der ikke være noget problem i, at du kan foreslå hvor I kan mødes henne. Det er okay at være selvisk i denne her situation, og efter daten vil du have bedre fornemmelse for, om du har lyst til at se ham/hende igen. Hvis du føler dig tryg med dette menneske og føler du kan slappe af og være dig selv, er der større sandsynlighed for at du kan slappe mere af på date nummer to.

9. Tal om ting som interesserer dig
…og ting som interesserer din date. Spørg ind til hans/hendes dag, arbejde, uddannelse eller interesser eller bare tilfældige ting. Det kan være du har en historie fra dit liv du vil dele. Jeg fortalte f.eks. engang om en ret skræmmende oplevelse jeg havde haft da jeg hitchhikede, og det gjorde at mig og min date begyndte at tale om rejser.

10. Grin og smil
Det her er nok det allerbedste tip. Inden daten kan du se eller tænke på noget sjovt. Når vi griner slapper vi af og føler os glade. Vi kan snyde hjernen fra at gå fra at være nervøs til at være afslappet og opløftet.
At man har et smil på læben når man går ind til daten, hjælper på stemningen (den anden er nok også meget nervøs, og kan nok også slappe bedre af, når han/hun ser dit smil). Lav sjov med dig selv (ikke af din date). Brug dit kropssprog, vær ikke bange for at virke fjollet, så længe du ikke nedgør din date eller andre.
De fleste synes det er forfriskende at man er afslappet og har nem til smil/grin, så længe det føles naturligt for dig.

One thought on “10 tips til at date, når man har social angst

  1. Pingback: - IND TIL KERNEN

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.