8 råd til en sundere tarm

Der er et utal af meninger omkring, hvilke fødevarer der er gode for dig og hvilke der er mindre gode for dig. Men det er bevist, at tarmene spiller en kæmpe rolle når det kommer til både vores fysiske og psykiske helbred.

Det er altid godt at være opmærksom på hvordan du reagerer på mad, fordi vi er så individuelle og nogle er mere sårbare end andre.

Jeg kan mærke tydeligt, når jeg har spist noget, som gør mig forstoppet, oppustet eller giver mig luft i maven og det er noget som lige med det samme, ændrer mit humør og min søvn. Derfor tror jeg det er godt at lægge mærke til, hvordan man reagerer på mad og at hvis man er ekstra irritabel, sover dårligt eller er mere trist end normalt, så kan det være fordi at man har spist noget mad, som man har svært ved at fordøje – eller, fordi man simpelthen mangler de gode tarmbakterier. Tarmen har virkelig en kæmpe indflydelse på hele vores helbred, hvis jeg kan mærke jeg har spist noget som min krop har svært ved at fordøje og jeg får ondt i maven eller ikke kommer på toilettet, så oplever jeg altid et stort dyk i mit humør. Nogle gange opdager jeg det dårlige humør før det går op for mig, at jeg ikke har været på toilettet eller har mere luft i maven end normalt.

Derfor er det rigtig godt, at gøre nogle gode ting for kroppen, som er med til at tarmene fungerer godt derfor vil jeg gå efter de helt generelle råd samt trække på egen erfaring omkring hvad der hjælper mig.

1. Vand
Sørg for at drikke nok med vand i løbet af dagen, mere hvis du sveder eller motionerer!

2. (Grønne) grøntsager
Især de grønne grøntsager som fx grønkål, spinat, rucula, selleri, bønner, ærter osv., synes jeg virker rigtig godt når det kommer til tarmbalancen. Der er også masser af væske i grøntsager og derudover fibre som er rigtig gode for tarmen.

3. Tørret frugt
Af en eller anden årsag hjælper især dadler og figner utrolig godt på min mave – svesker har dog aldrig rigtig gjort noget, men der er vi nok forskellige.

4. Motion
Du behøver ikke at gå amok nede i fitnesscenteret, du kan ligeså godt gå en rask tur eller løbe en tur med hunden eller bare gøre rent med lidt mere aktivitet end du plejer. Bevægelse hjælper kroppen, så du fx bedre kan mærke sult og mæthed og de andre behov i kroppen og derudover kan motion være rigtig godt, for at få tarmene igang.

5. Kaffe
Det er både bevist at kaffe er sundt (til en vis grad) og at det også hjælper med at få tarmene igang. Dog skal det også siges, at med mennesker med et meget følsomt nervesystem, kan kaffe have en voldsom påvirkning, da koffeinen påvirker nervesystemet og i høj grad aktiverer ens årvågenhed og derfor kan gøre at man kan føle sig mere stresset eller mere angst. Engang prøvede jeg selv at stoppe med at drikke kaffe i en måned, da jeg tog min første slurk efter over en måned, kunne jeg med det samme mærke mit hjerte banke hurtigere og at der startede en form for stressfølelse i kroppen.

6. Fibre
Det er bevist at fibre er rigtig godt for at holde tarmene igang og sunde. Så gå efter rugbrød med overvejende rug og kerner, fuldkorns pasta, vilde eller brune ris, nødder og selvfølgelig frugt og grønt.

7. Mælkesyrebakterier
Nu spiser jeg overvejende plantebaseret, så derfor spiser jeg ikke mælkeprodukter. Men A38 eller kefir, som er syrnede mælkeprodukter siges at være gode for tarmen. Dog er jeg interesseret i at prøve at lave den koreanske form for sauerkraut, kimchi, som skulle smage rigtig godt. Sauerkraut har også højt indhold af mælkesyrerbakterier, som er gode for både tarm og huden. Derudover har jeg læst mig til, at den japanske soyabønnepasta, miso, også har de gode probiotiske bakterier (jeg bruger faktisk allerede miso, som kan købes hos de fleste grønthandlere).

8. Tyg maden
Det siger nok lidt sig selv, at maden skal tygges ordentlig for at både at fordøje maden bedre fordi du nedbryder madens molekyler til mindre partikler. Spytten i munden, som blandes med maden, indeholder enzymer som også gør maden nemmere at fordøje. En tommelfingerregel er, at det er en god idé at tygge 30 gange per mundfuld – men hvis man bare kan forsøge at tygge mere end man gør nu, er det jo en start. Et andet godt råd, som jeg så i TV”-programmet “Kur der dur”, var at man kan prøve at lægge sit bestik fra sig, når man har taget en mundfuld mad, på den måde tager man sig mere tid med at få tygget af, inden man propper munden igen. Du kan ligefrem bringe mindfulness ind i spisningen, ved at øve dig i at blive mere opmærksom på det, du sanser gennem spisningen og bringe din opmærksomhed ind i din mund.

Har du nogle gode erfaringer i forbindelse med at spise noget som tarmene er glade for? og kan du mærke at det påvirker din angst?

4 thoughts on “8 råd til en sundere tarm

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.