6 tips til at reducere stress i din hverdag

Hvordan kan vi i vores daglige liv reducere stress og på den måde få større livskvalitet og mere ro i os selv?

1. Prioritér at lave ingenting
Det betyder også at prioritere dig selv først. Hvis nogen inviterer dig til middag, men du faktisk mest har brug for at være dig selv og lægge på sofaen med te og film – så gør det. Prioritér tid med dig selv, hvor du kan flade fuldstændig ud og ikke skal tage stilling til noget.

2. Spis, drik og rør dig
Sørg for at spise nok og ordentligt, drik de der anbefalede 2 liter vand om dagen og sørg for også at få rørt dig hver dag. Om det er en gåtur eller en aktiv tur med støvsugeren eller dans til musik – bevægelse gør underværker for humøret og for evnen til at kunne slappe af og mærke os selv.

3. Gør alting i et roligt tempo
Skru ned for tempoet alle vegne. Tag dig tid, stå tidligere op og gå tidligere i seng, hvis det kan hjælpe dig bedre. Gør det til en øvelse at bevæge og tale langsommere end du plejer. Det kan virke lidt underligt i starten og man får en trang til at spurte derudáf, men det er en super øvelse i at få ro på sig selv. Det handler også om at have den indstilling, at du nok skal nå alt hvad du skal nå og hver ting til sin tid. Færdiggør den ene ting, før du går i gang med det næste. At gøre ting langsommere, er også med til, at bringe dig mere ind i Nuet og få større nærvær med det, du laver. Det er også i den grad med til at reducere stress.

4. Grin
Det er virkelig afstressende at more sig. Se en sjov film, se dine venner eller familie og lav noget sjovt sammen – grin sammen. Lad som om du er et barn for en dag og leg! Det er virkelig sjovt at lave barnlige ting, spille et spil, lege dåseskjul eller lege gæt og grimasser. Når vi griner eller smiler (også på kommando) sendes der endorfiner (lykkeshormon) ud i kroppen, og det gør os glade og opløftede og reducerer vores stress.

5. Opmærksomhed
I Acceptance and Commitment Therapy (som jeg er meget glad for) går mange øvelser ud på, ikke at ignorere det ubehagelige eller det, som stresser os, men at fokusere og dyrke det, som gør os glade, afslappede og at vi kan mærke os selv. Det handler ikke om at skubbe det andet væk, men det handler om, at når du har fokus på det, som løfter dig op (fremfor det som tynger dig ned), så er det nemmere at håndtere det, som tynger dig ned eller stresser dig – fordi du får energi og glæde af, at beskæftige dig med det, som gør dig lykkelig og afslappet. Det betyder altså ikke at man enten fokuserer på det gode eller på det dårlige, men at ved at få større opmærksomhed på det, gør én afslappet, der vil det også vokse og gøre os bedre i stand til rumme stress og ubehag også.

6. Vejtrækning
Træk vejret dybt og ned i maven. Hold fokus på din vejrtrækning, også selv hvis den er overfladisk. Øv dig i vejrtrækninger til at få mere ro i kroppen. Se fx min føljeton her på Ind til kernen, som hedder “Vejrtrækningsøvelse“.

One thought on “6 tips til at reducere stress i din hverdag

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.