6 råd til at styrke dit selvværd

Lavt selvværd kan virkelig være ødelæggende på ens liv på rigtig mange områder. Når man ikke tror på, at man er noget værd, så kan det også være svært at hjælpe sig selv og være god ved sig selv – og det forstærker ens lave selvværd.

Her er 6 råd, til at styrke dit selvværd:

1. Det er okay
Man kan ikke ændre på noget, uden først at kunne anerkende og erkende hvordan man har det. Det første skridt i min selvværdsrejse har været, at turde stå ved mig selv og stå ved, at jeg føler mig usikker og ikke god nok. Der ligger en stor styrke i, at turde erkende det overfor sig selv og derefter anerkende det – det er okay, at have lavt selvværd!

2. Sig højt, hvad du ikke kan lide
Det er powerfuldt at stille sig foran spejlet, og sige højt til sig selv (eller en anden, hvis man har det bedre med det), hvad man ikke bryder sig om ved sig selv. Selvværd handler om ens følelse af værd – og det er en indre følelse, men som bliver påvirket af det miljø vi er i og vokser op i. Sig højt, hvorfor du føler dig uværdig, hvad det er ved dig selv – fx hvilke kvaliteter, som du føler du mangler/har som gør at du føler dig uværdig.

3. Tænk tilbage
Man er ikke født med lavt selvværd. Ens indre dommer eller indre kritiker, den falske stemme, som siger; Du er ikke god nok, du skal ikke tro du er noget – er en stemme som du først har hørt et andet sted. Tænk tilbage på, om der har været episoder i din barndom eller ungdom, hvor du har følt dig uværdig i en relation eller er blevet kritiseret, bedømt eller overset. Tænk tilbage på tidspunkter, hvor du har følt dig uværdig. Det kan give en klarhed og kan være med til, at du bedre kan vælge om du vil lytte til din indre kritiker eller om du vil lytte til din indre kerne.

4. Se på dine relationer
Befinder du dig i relationer med andre mennesker, som får dig til at føle dig uværdig? Venner som kritiserer dig, gør nar af dig eller på anden måde viser det modsatte af at være støttende, kærlig og accepterende? Det kan være du skal til at overveje, hvordan de relationer påvirker dig og dit selvværd. Når man ikke føler man er noget, vil man også have tendens til at finde relationer, hvor man bliver fastholdt i den rolle.

5. Har du det dårligt over dit lave selvværd?
Bare det, at du har det dårligt over dit lave selvværd siger noget om, at der er en del af dig, som godt ved at du er værdifuld. Der er en del af dig, som ikke vil affinde sig med, at have lavt selvværd, fordi den del godt ved, at det ikke er sandheden , at du er født et uværdigt menneske.

6. Lever du i overensstemmelse med dine værdier?
Når vi lever et liv, hvor vi faktisk ikke føler at vi er i overensstemmelse med vores værdier (og dermed os selv og vores eget værd) så kan det være svært at føle værdifuld. Overvej, om du beskæftiger dig med ting i din dagligdag som faktisk giver dig glæde, gør at du føler mening og at du føler at der er en plads til dig – at du hører til.
Hvis man beskæftiger sig med noget, som man egentlig ikke er glad for eller finder mening i, er det også med til at styrke vores forestilling om, at vi ikke fortjener bedre og at vi derfor ikke er gode nok.

Hvad er dit bedste råd mod lavt selvværd?

One thought on “6 råd til at styrke dit selvværd

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.