7 råd til at sætte dig mål og nå dem

iNogle gange kan det være rigtig uoverskueligt, at have lyst til at gøre gode ting for sig selv, men ikke at kunne finde motivationen, energien eller engagementet til at gå igang med det. Det håber jeg at denne guide kan hjælpe dig med. 

1. Er det noget du ønsker?
Hvis ikke det er noget du rigtig gerne vil, så acceptér at du ikke skal det. Selvom du ikke har gang i en masse ting, som du gerne ville have gang i, så er det også godt at lære, at der ikke er noget du skal. Ofte kommer lysten, drivet og motivationen til at gøre noget, når man giver sig selv lov til at sige; der er ikke noget jeg skal”.

2. Hvem gør du det for?
Det er ligeså vigtigt, at det er noget du gør for dig, og ikke fordi at du tænker, at hvis du gør det, så bliver alting bedre overnight. Det er et godt udgangspunkt at du gør det, fordi det er noget du ønsker og fordi det giver dig noget, og ikke fordi der er nogle som forventer af dig, at du skal det.

3. Hvorfor gør du det?
Eller hvorfor vil du gerne gå i gang med det? Hvad er formålet med det? Sæt nogle sætninger på, hvorfor du ønsker at gå i gang med det – både overordnet og ned i detaljer. Fx “Jeg vil gerne tabe mig”. “Jeg vil gerne tabe mig 5 kg”. “Jeg vil gerne spise sundere for at tabe mig”. “Jeg vil gerne tabe mig, fordi jeg gerne vil have det bedre med min krop”. “Jeg vil gerne have en sundere fysik, så jeg ikke er så disponeret overfor at blive syg”. “Jeg vil tabe mig/spise sundere, fordi det gør at jeg har det bedre med mig selv”. “Jeg vil gerne spise sundere, fordi det gør mig gladere og mere energisk”.
Få så mange som muligt sætninger på dit mål, sådan så du har fået afklaret a) hvor meget, du vil det og b) hvorfor du vil det. At kunne se alle fordelene ved at sætte dig det mål, gør det nemmere at udføre det. Hvis du ser alle forhindringerne ved at skulle tabe sig, så kan det være svært at gå i gang.

4. Opsæt mål og delmål
Som forlængelse til punkt 3, så nedskriv det overordnede formål med handlingen. Fx kan det være at du gerne vil tabe dig, men at tabe sig er ikke en handling i sig selv og er ikke lige sådan at gå i gang med. Det kan være at du tænker du gerne vil begynde at spise sundere, sådan så du kan tabe dig. Her er den sunde kost altså et delmål til dit overordnede mål (at tabe sig). Hvis det lyder uoverskueligt og uspecifikt at skulle begynde at tabe sig, så lav målet endnu mindre. Hvad kan du gøre, for at gøre målet og handlingen (at spise sundere) mere overskuelig? Det kan fx være at du aftaler med dig selv, at du vil spise 2 forskellige slags grøntsager hver dag, eller at du vil spise vegetarisk tre gange om ugen.

5. Hver person er forskellig
Et mål som for dig kan virke meget ligetil, kan for andre virke meget uoverskueligt. Det afhænger af, hvordan ens liv ser ud nu og her. Spiser du i forvejen grøntsager hver dag, men føler ikke at du spiser sundt nok? Så kan det være at dit mål hedder at spise 500 gram grøntsager om dagen. Hvis du ikke er vant til at spise grøntsager, så kan det være et stort mål, at skulle gå fra at spise 0 gram til 500 gram om dagen. Derfor er vores mål og delmål helt forskellige, og vi skal finde de mål som passer bedst til os. Føler du, at målet er for uoverskueligt, så gør det endnu mindre. Fidusen er at blive ved med at opdele målet mere og mere, indtil man føler at man kan overskue det.
Modsat angsteksponering, hvor det er meningen at man skal blive udfordret med sin angst, er mål og delmål noget andet. Her er det altafgørende at du føler dig mindst 70 procent sikker på, at du kan fuldføre målet.

6. Acceptér, at du måske ikke når målet
Målet skal som sådan være en guideline for dig, fremfor et fastsat punkt, som du bare skal nå. Se det mere som et ønske, og se så delmålene som dine virkelig mål. På den måde er der også mindre sandsynlighed for at føle skuffelse over, ikke at opnår det overordnede mål. Fx hvis det overordnede mål er at tabe sig, og delmålene er at spise sundere, så er det ikke sikkert at du taber dig, men hvis du alligevel formår at spise sundere, så er du jo stadig kommet i mål med noget.

7. Delmålene er ligeså vigtige
Vi kan være helt sikre på, at vi vil tabe os, det betyder alverden at tabe sig de 5 kg. Men, hvis delmålene er udoverskuelige, kedelige eller noget vi ikke kan engagere os i, så er det svært at nå målet med at tabe sig og også svært at nyde rejsen hen mod målet. Derfor så skal glæden ved at målet (at tabe sig) være ligeså stor som glæden ved at udføre delmålet (at spise sundere).
Så hvis du ikke kan lide grøntsager eller synes det er udoverskueligt at skulle spise sundere end du gør, så kan du måske se på enten, at lave et delmål som tiltaler dig (fx at begynde at motionere, ændre måden du spiser på eller drikke mere væske) eller også kan det være, at du skal se på, hvilke værdier der ligger i at tabe sig, og se på hvordan du kan finde et mål, som hører under samme værdi. Så hvis du gerne vil tabe dig, fordi du gerne vil have det bedre med dig selv, så kan du se på at lave et andet mål, som fx kunne være at få det bedre med dig selv og et nyt delmål som kunne være, at sige positive bekræftelser.

Så hvordan kommer jeg helt konkret igang med, at sætte mig et mål og nå det?

1. Nedskriv dit overordnede mål
Jeg vil gerne tabe mig
2. Nedskriv værdierne i dit mål
Jeg vil gerne tabe mig, fordi jeg gerne vil have det bedre med mig selv
3. Nedskriv et delmål
Jeg vil gerne spise sundere
4. Konkretisér målet
Jeg vil gerne spise 3 forskellige slags grøntsager, hver dag fra mandag til søndag.
5. Hvor sikker er du, på at du får spist 3 forskellige slags grøntsager hver dag i ugen?
Hvis din sikkerhed er under 70 %, så gå da tilbage til punkt 4.
Hvis dit konkretiserede delmål, ikke tiltaler dig, så gå tilbage til punkt 2 og se på enten målet (at tabe sig) og hvilket mål du ellers kunne finde (motionere mere) eller se på værdierne i dit mål (at få det bedre med dig selv) og se, hvordan du kan opstille et mål som tiltaler dig og som du ønsker og overskuer.
6. Udfør dit mål
Husk – hellere et lille mål og stor succes, end et stort mål og lav succes. Succesen ved at udføre målet er stor og motiverer dig også til at blive ved at gøre gode ting for dig selv.
Så hvis du føler at det er umuligt at udføre dit delmål, så gå helt ned i de små og lav et mål der fx hedder: spis ét æble om dagen.
Det er ikke sikkert, at du forsætter dit delmål som et del af din hverdag, men det kan være du får en følelse af succes og jeg kan godt,  så du faktisk får lyst til at sætte flere mål for dig selv eller bare begynder at lægge mærke til, hvad der er vigtigt for dig og hvad du ønsker for dig selv.

One thought on “7 råd til at sætte dig mål og nå dem

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.