15 tips til at overleve vinteren

Mørket, de korte dage og kulden sætter virkelig sit præg på ens stemningsleje og kan være med til at gøre en mere nedtrykt og ængstelig. Det er mange måneder, vi har koldt vejr, men der er måder hvorpå vi kan få glæde af vinterhalvåret, uden at det påvirker vores psykiske velbefindende.

Her er 15 tips, til at overleve vinteren: 

1. Få en god, varm og praktisk vintergarderobe
Sørg for at have nogle varme og praktiske støvler, jakker, trøjer, tørklæder og sokker, så du kan holde dig varm, når du begiver dig ud (eller hygger derhjemme)

2. Lav sund og lækker comfort food
Kokkerér nemme og sunde supper, gryderetter og lignende som du kan lave i store portioner og have til flere dage, hvis du ikke orker at lave mad hver dag.

3. Kom udenfor hver dag
Uanset vejret, om det står ned i stænger, det blæser koldt eller sner – så se og kom ud. Klæd dig praktisk og varmt og gå en tur. Fx kan du aftale med dig selv at du går de 2 km ned til en hyggelig café og drikker en kop kaffe og går tilbage igen – så er der et mål forenden af gåturen og du kan få varmen lidt. Det er rart at bevæge kroppen, men også bare at få noget frisk luft. Det er faktisk heller ikke helt dårligt, at tage en termokande med og gå en tur med en ven med varm te i hånden.

4. Nyd solen når den er der
Jeg får meget af min kulør i vinterhalvåret, ikke fordi der som sådan er mere sol, men fordi solen er så lavt på himlen. Derudover, så nyder jeg den når den endelig er fremme om vinteren, fordi det giver så meget glæde og energi. Find en krog med læ, eller lån en vens sydvendte altan og nyd solskinnet. Sørg for at hav godt med tøj på, så du altid kan smide lidt, hvis det bliver varmt. 20 minutters sol i ansigtet og du har fået din daglige D-vitamin.

5. Varme drikke
Te er hyggeligt, varmt og betryggende på de kolde og mørke vinteraftner/eftermiddage. Skaf dig et kæmpe krus og nogle lækre typer te, så du har et lille udvalg (jeg har omkring 10 forskellige slags teer, og det er fedt at have noget at vælge imellem).

6. Bag
Selvom det ikke er jul, kan man sagtens bage lækre kager, småkager, kiks eller pandekager. Det handler om at hygge om sig selv og forkæle sig selv lidt. Måske kan du gå efter sundere alternativer af dine yndlingskager.

7. Motionér
Du behøver ikke at gå i motionscenter eller løbe mens det er glat, du kan også nøjes med at gå en rask tur i en park eller cykle ud til havet.

8. Selvforkælelse
Få fingrene i nogle gode ansigtsprodukter, og sørg for at rens dit ansigt dagligt eller brug en ansigtsmaske engang imellem, for at pleje din hud og få en flot glød. Du kan også tage fodbad, bruge hårmaske eller bare tage et ekstra langt, varmt bad. 

9. TV
Der kommer næsten altid gode serier og film i fjernsynet over vinteren, så det er med at udnytte det – og hvis du ikke har fjernsyn kan du følge med i programmerne fra DR’s kanaler, på deres hjemmeside.

10. Gå i farver
Der er ikke noget som at friske garderoben op med farverigt tøj – for at bringe lidt sommerliv ind i vinterhalvåret. Det frisker humøret op, især hvis man vælger farver man faktisk bliver glad af at kigge på.

11. Spis sommermad
Lav smørrebrød med friske tomater og frisk basilikum eller lav en lækker sommersalat med dine yndlingsgrøntsager i. At spise sommerligt mad, kan minde en om de lysere tider og give en følelse af, at det er sommer.

12. Gå i sauna
Jeg er personligt glad for Valby Vandkulturhus, fordi de har 3 saunaer (udover den i omklædningen) og i alle hverdage fra åbningstid til kl. 15 koster det kun 20 kr. at komme ind (og benytte sig af alle tre saunaer!). Der er en almindelig finsk sauna, en infrarød sauna og en aromasauna (med høj luftfugtighed og æteriske olier). Varmen nærer én indefra og ud, og gør en afslappet og genopladet. De æteriske olier har en beroligende effekt og er god for vejrtrækningen og den infrarøde sauna virker godt ved led og knoglesmerter. Det giver også en hel speciel glød, når man mellem saunaerne tager en kold skyller.

13. Vær kreativ
Udnyt at det er koldt og mørkt, og man helst vil være indenfor, for så kan du gå i gang med nogle kreative projekter. Det kan være du vil male dit køkken, tegne, istandsætte et gammelt møbel, sy pudebetræk eller hvad end du kan lide at lave. Det er hyggeligt og sjovt at sidde med et projekt, timerne flyver af sted, og man får noget fra hånden.

14. Vær social
Man kan nemt komme til at gemme sig væk fra hverdagen og isolere sig, fordi ens energi er i bund og man er mere nedtrykt end ellers. Derfor kan det være en hjælp at se sine venner eller familie – evt lav nogle af ovenstående punkter med dem, lav noget sammen. Sommerhalvåret er nok der hvor man både slapper af (og holder ferie), men også der hvor energien virker højere og man er mere aktiv. Det betyder ikke at man ikke også kan være aktiv om vinteren.

15. En dag under dynen
Tillad dig selv at have en halv (eller hel) dag under dynen, hvor du drikker varm kakao, ser film og serier og bestiller mad til døren. Nogle gange har man også brug for ikke at lave noget og bare dase den – for man kan ikke være i gang hele tiden!

Hvad er dit bedste tip til at overleve vinteren på?

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.