Medfølelse, egenomsorg eller empati

Her på Ind til kernen, bruger jeg næsten altid udtrykket empati for at beskrive den tilgang, som jeg sigter efter at have overfor mig selv, angsten og ligeså vel andre mennesker. Men ordet bliver faktisk normalt brugt udelukkende som en beskrivelse for en tilgang til andre mennesker – at man følelsesmæssigt kan sætte sig i det andet menneskes sted.

Grunden til at jeg benytter mig af ordet empati, er nok fordi at jeg finder at det er det bedste ord jeg kan bruge og at de fleste mennesker ved, hvad det vil sige at have empati for et andet menneske.

Ordet empati kommer fra det græske ord empatheia (sindsbevægelse, lidenskab) som er dannet af de to ord en (i) og pathos (følelse). Så i grunden betyder empati at man er i følelsen. Her skelnes der ikke med, om det er ens egen eller andres følelse man er i.

Andre ord, som kan minde om empati er egenomsorg – men jeg synes mere at det dækker over, om man fysisk tager sig af sig selv.

Begrebet medfølelse bliver brugt bl.a. i den terapeutiske form Compassion Focused Therapy (CFT) – eller på dansk medfølelsesfokuseret terapi – og er nok det nærmeste vi kommer empati, for det handler også om at sætte sig ind i (andres) følelser og have en evne til at forstå og rumme det. Jeg læste et sted, at medfølelse handler om aktivt at lindre lidelse hos sig selv eller andre, hvor empati er noget, som er der om vi vil det eller ej, fordi det er en medmenneskelig genkendelighed.

Jeg går meget op i, at det at lindre lidelse, ikke handler om aktivt at gøre noget for at slippe af med lidelsen, men det handler om hvordan evnen til empati for sig selv (og andres empati for én) blødgører vores indre kritiker og mildner den modstand vi har overfor os selv, sådan at vores tilgang bliver mere og mere empatisk fremfor mere og mere hård og bekæmpende.

I bund og grund er det jo ligegyldigt, hvad man kalder det, så længe det giver mening for en selv.

Læs min gratis e-bog, ““Sådan lærer du at få empati for dig selv”, lige her.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.