Terapeutiske metoder #2

For et par år siden, faldt jeg i snak med en kollega på arbejdet, som havde været indlagt adskillige gange på psykiatrisk afdeling, pågrund af diagnosen pseudoneurotisk skizofreni. Hun fortalte mig om den terapeutiske form Primal Therapy (på dansk; Primær Terapi), som blev udviklet af Arthur Janov i 1970.

Arthur Janovs terapiform læste jeg videre om da jeg kom hjem, fordi jeg syntes det lød så interessant og fordi jeg ikke havde hørt om lignende terapiform. Janov mener, at fordi vi fortrænger følelser fra fortiden, bliver de til nutidige følelser, som vi ikke ved, hvordan vi skal håndtere. Han mener, at vi kan forløse traumer/fortrængte følelser, ved at udtrykke følelsen primalt – fx ved at skrige eller råbe når vi bliver vrede, græde når vi er kede af det osv. Følelsernes udtryk betyder derved, at vi bliver virkelige, følende mennesker, fremfor uvirkelige, ufølende mennesker.

Da jeg læste om Primal Therapy, stod jeg midt i at øve mig i angsteksponering, og havde svært ved at håndtere det og svært ved at håndtere angsten, når den kom. Så jeg begyndte at spørge mig selv; “Hvad ville Arthur Janov foreslå mig at gøre, hvis jeg fortalte ham om min angsteksponering? Hvordan kan jeg bruge hans terapeutiske form?”. Det ledte mig videre til den følelse jeg får, når jeg oplever angst; skam. På samme tid reagerer min krop ved at hyperventilere og jeg rødmer. Dette er meget almindelige symptomer på angst. Min rødmen gør mig mere angst og mere skamfuld. Skammen får mig til at rødme endnu mere, hvilket gør mig mere angst. Så er den onde cirkel i gang. Jeg frygter symptomerne; at folk vil kommentere på symptomerne og at jeg ikke ved, hvad jeg skal sige.

Skammen kommer til udtryk gennem min rødmen og igennem min kropsholdning, ligesom at vrede kommer til udtryk gennem råb eller at man fysisk går amok med sin krop (slår, sparker osv.). Følelser er jo egentlig for en stor del energi som er på spil og som på en eller anden måde gerne vil ud og i bevægelse (hvilket den kan komme igennem det primale udtryk).

I forhold til Primal Therapy, tror jeg at det ville være godt for mig og min angst, at lade rødmen være og lade den bryde fuldstændig ud i min hud, uden at jeg prøver at skjule det. Næsten visualisere, at rødmen dækker hele mit ansigt og forløses fuldstændig ude i mit ansigt og bryst, at den bliver helt synlig.
Samtidig kunne jeg også lade mig inspirere af, hvordan skammen ellers udtrykker sig – fx at min krop krøller sig sammen – og igen se på Primal Therapy og at det handler om ikke at lukke af for følelserne, men om at udtrykke dem primalt. Derfor kunne jeg også, hvis jeg oplevede skamfølelsen, gå helt ind i den kropslige følelse der kommer, og lade min krop lukke sig helt sammen om sig selv – stå helt og holdent i den totale skamfølelse og at kroppen krøller sig helt ind.

For at bruge Primal Therapy handler det om, at kunne finde ud af, hvilken følelse der opstår og hvordan følelsen kommer til udtryk – helt primalt – og give sig selv lov til, at gå helt ind i det udtryk og faktisk ligefrem gøre det, selv når man ikke oplever følelsen. For ud fra Arthur Janovs teori, er der ubehag over følelserne, netop fordi de er fortrængte og ikke håndteret, derfor, ved at udtrykke dem, kan ubehaget over følelserne lette og blive en helt primal følelse, som kommer rent til udtryk i sin form.

One thought on “Terapeutiske metoder #2

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.