4 råd til at blive din egen terapeut

Den terapeut som jeg har gået hos de sidste 10 måneder, har givet mig så meget med på vejen. Den støtte hun har givet mig, har smittet af på forholdet til mig selv – hvilket jo er hele idéen med terapi. Hun har været med til at jeg har kunne blive min egen terapeut.

Så her er 4 råd til, hvordan du kan blive din egen terapeut

1. Hvordan har du det i dag?
Spørg dig selv, hvordan du har det og svar på spørgsmålet. Tal til dig selv/tænk over, hvad du føler og tænker lige nu og her og hvorfor du tror du har det, som du har det.

2. Hvordan har din krop det?
Bare det at spørge sig selv, hvordan ens krop har det, gør at ens opmærksomhed med det samme lægger på ens fysiske krop – og det i sig selv (selvom du ikke kan sætte ord på de fysiske fornemmelser i din krop) er med til at du kommer ind i Nuet og er nærværende med din krop. Næste skridt er, at du kan mærke hvad der sker i din krop. Hvilke fornemmelser får du? Spænder du nogle steder, er der kolde/varme fornemmelser? Prikken? uro? Uanset hvad det er, så lad det komme og lad det være der, uden at dømme dig. Forbliv blot observerende og nysgerrig omkring det. Hele fidusen er netop at have opmærksomheden på kroppen, for at være nærværende med sig selv.

3. Hvor er din bevidsthed henne?
Er du på forkant med dig selv? Dvs tænker du over hvad du skal om lidt eller i morgen, eller bekymrer du dig om noget ude i fortiden/fremtiden? Er du på vagt? Så er du det man kalder på forkant af sig selv/sit liv.
Er du på bagkant med dig selv, betyder at du ikke opfatter hvad der foregår omkring dig eller indeni dig. Du kan ikke mærke din krop, du er ikke rigtig tilstede – men du er heller ikke rigtigt nogle andre steder.
Er du tilbagelænet med dig selv, er du tilstede og observerer hvad der foregår i og omkring dig. Du er afslappet og tilbagelænet i den forstand, at du ikke er på vagt med dig selv eller andre, du er trådt et skridt tilbage – “sidder på dine hænder”, er blot nærværende med dig selv og alligevel opmærksom. At være tilbagelænet, vil sige at leve ud fra sin kerne.
Der er ingen af de tre ovenstående som er mere rigtig end de andre. Det man skal huske på er, at der er en grund til at man enten er på forkant eller bagkant. Der er en årsag til at man lukker af for det hele, eller at man er på vagt overfor det hele. Denne øvelse handler blot om at lægge mærke til, hvor din bevidsthed er henne – hvilken tilstand du er i lige nu og hvorfor.

4. Hvad har du brug for lige nu?
Spørg dig selv, hvad du har brug for lige nu. Find ud af, hvad der mangler eller hvad der er for meget af, som gør at du ikke kan rumme dig selv og dine følelser. Hvad skulle der til, for at du bedre kunne rumme det? Nogle gange har man brug for at sætte grænser, andre gange har man brug for at trække sig eller brug for et kram eller at se en anden person i øjnene. Lyt til dig selv og dine behov, giv dig selv lov til at mærke hvad du har brug for og tænk over, hvordan du kan give dig selv det lige nu. Hvis ikke du kan give dig selv, det du har brug for – så ræk ud til nogen, og del dit behov, eller blot sig det højt for dig selv – det er okay at være i mangel, det er okay at føle sig overvældet, det er okay at have behov – også når det ikke bliver opfyldt!

5. Det er okay
Vis dig selv empati, giv dig selv lov til, at føle og tænke det du føler og tænker lige nu. Vær ufordømmende overfor dig selv. Vis dig selv forståelse for, at du har det som du har det nu og her. Der er en årsag til det. Det er ikke noget du vælger. Du kan ikke gøre for det, det er noget der sker for dig. Sig til dig selv; “Det er okay at —–“, “Jeg må godt føle mig —-“, “Jeg har ret til at —–“, “Det er okay, at jeg ikke kan være okay”.

Har du benyttet nogle af ovenstående i din selvudvikling?

 

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.