5 ting jeg gør inden en angsteksponering

Når jeg ved at jeg snart skal befinde mig i en situation som er angstprovokerende, gør jeg ting og siger ting til mig selv, for at hjælpe mig bedst både inden, under og efter situationen.

Her er 5 ting jeg gør, inden en angsteksponering:

1. Accepterer de følelser, tanker og symptomer jeg oplever
Jeg har muligvis hjertebanken, føler mig svimmel, har kvalme eller oplever bekymringstanker. Især bekymring om, hvorvidt jeg får angst i situationen.
Inden i mig selv siger jeg; “Jeg må godt have det sådan her. Det er okay at du føler dig angst lige nu. Det er også okay hvis du bliver angst i situationen. Det må godt være der. Der er ikke noget du skal præstere eller være eller nogen rolle du skal udfylde, du må godt føle dig helt overvældet af angst.”
Disse bekræftelser gør en hel del for min angstreducering.

2. Sætter mig ned, lukker øjnene og trækker vejret
Jeg finder en god plads, en god stol eller en god seng. Sætter/ligger mig godt til rette, lukker blidt mine øjne og begynder bare på at fokusere på min vejrtrækning og at trække vejret dybt. Hvis mine tanker løber løbsk, bringer jeg min opmærksomhed tilbage til min vejrtrækning og til min krop.

3. Drikker citronjuice
Jeg har før udtrykt min henrykkelse over citronjuice, og hvor godt det virker mod min angst. Jeg laver juice ud af en hel citron (økologisk, inklusiv skal) og drikker det langsom. Det får med det samme mit nervesystem meget mere i bero, og jeg kan meget bedre slappe af.

4. Får frisk luft
Ofte bliver jeg overophedet når jeg oplever angst, og derfor hjælper luft også en hel del for at afkøle mig men også bare for at huske at trække vejret dybt ind og få ilt til min hjerne. Derudover kan jeg også finde på at lade koldt vand løbe over mine håndled eller komme koldt vand i ansigt/nakke. Det stimulerer sanserne i og min kropskontakt og er ligeså afkølende, hvis man føler sig varm.

5. Sænker farten
Som skrevet om tidligere finder jeg større evne til at reducere min angst og finde ro, når jeg kan sænke farten, gøre mine bevægelser langsommere, sådan at jeg kommer mere ind i Nuet og ind i nærværet med mig selv og min krop/vejrtrækning.

Hvad gør du, inden du skal være i en angstfuld situation?

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.