8 tips til at reducere angst i din hverdag

For os som lever med angst, må vi håndtere den hver dag. Derfor har jeg lavet en liste over, nogle tips som hjælper mig (og som jeg håber kan hjælpe dig).

Her er 8 tips, til at reducere angst i din hverdag:

1. Find teknikker som virker på dig og din angst
Udforsk alle de forskellige selvhjælpsteknikker og værktøjer, som kan hjælpe dig og din angst. Det som virker på mig, virker nødvendigvis ikke på dig – og omvendt. Jeg tror det handler om at prøve forskellige metoder ad, og se hvad der virker – og hvad man synes taler til en. Der findes ikke rigtige eller forkerte angstteknikker – hvis det virker for dig, så er det jo bare godt!

2. Tag små pauser i løbet af dagen
Alle har ret til pauser i løbet af dagen. Man har også ret til at tage en pause, som ikke inkluderer at man er social. Det er også okay at gå lidt væk fra andre mennesker. Desuden, så er det ikke kun rygerne som må holde (ryge-)pauser, det må dem som ikke ryger også.

3. Spis sundt
Begrebet sund mad er simpelthen så udefinérbart, og det er nok også meget individuelt, hvilken slags mad vi kan mærke er gode for os. Så lyt til din krop, spis når du er sulten og prøv at bring mindfulness ind i dine måltider, så du både får spist nok og ikke overspiser. Forsøg så vidt som muligt at få en varieret kost og frugt og grønt hver dag.

4. Drik vand
Det kan godt være det virker som en bagatel, at få nok at drikke, men i min erfaring har det kæmpe betydning for mit overordnede helbred. Kroppen skal have nok vand, for at den kan fungere optimalt og være hydreret.

5. Nedsæt alkohol og koffeinindtag
Alkohol og koffein er et stof og påvirker nervesystemet direkte. Som årene er gået er min reaktion på alkohol blevet stærkere og stærkere. Jeg kan flere dage efter at have drukket alkohol være meget nedtrykt og urolig. Så vær bevidst omkring hvorvidt du drikker for meget alkohol og om du skal skære ned. Det samme med kaffe. Du kan altid starte med at sætte dig et mål for, at skære ned på kaffe – dermed behøver du ikke stoppe helt, men kan nedsætte dit forbrug (hvis det er noget du ønsker!)

6. Få nok søvn
Søvn påvirker bare ens hverdag uhyggeligt meget. Hvis jeg har haft mareridt og har sovet uroligt og med mange opvågninger, så er jeg helt kvæstet den følgende dag. Når vi sover så udhviler vi os, sådan så vi kan få fornyet energi. Kroppen resituterer sig selv, vi fordøjer dagens indtryk, udskiller affaldsstoffer mm. Hvis søvnen bliver meget afbrudt eller hvis vi ikke får sovet nok, så får krop og hjerne heller ikke gjort det arbejde der skal gøres, for at vi kan vågne op med energi og en ny start.

7. Lyt og tag hensyn til dig selv
Forsøg ikke at presse eller stresse dig selv. Hvis der er noget du ikke kan overskue – så lad være at gøre det. Overskuddet skal nok komme på et tidspunkt, men hvis du fortsætter med at presse dig selv, så går det bare nedad bakke derfra. Jeg er selv en person som så gerne vil gøre andre glade, please andre og gøre det, som andre forventer af mig. Men angsten har gjort, at jeg har været nødt til for en gangs skyld at sætte mig selv, fremfor andre, først. Jeg har været nødt til at tage hensyn til mig selv, lytte til mine behov, grænser og hvad jeg kan overkomme, og gå efter det.
Det er ikke nemt at gøre det! Men det gode ved det er, at jo mere man gør det, jo mere naturlgit bliver det og jo mere finder man ud af, at det ikke er farligt og du ikke er et egoistisk, selvisk og koldt menneske for at gøre det – tværtimod – når du kan sætte dig selv og dit helbred først, og gøre det du kan rumme at gøre, så viser du dig selv respekt, og så får du også netop overskuddet til at kunne være der for andre også.
Det er ligesom det man siger omkring iltmaskerne i flyet – sæt altid en på dig selv først, før du sætter den på dit barn.

8. Træk vejret
Når alt andet fejler, og man står midt i angsten og ikke kan overkomme noget som helst, så ret fokus på din vejrtrækning, og øv dig i blot at trække vejret. Der er ikke noget andet du skal forholde dig til, bare træk vejret og vær i angsten og giv den lov til at gå i ét med vejrtrækningen.

Læs også mine andre indlæg 6 tips til at reducere stress i din hverdag. og 4 råd til at reducere stress.

Hvad er med til at reducere din angst i hverdagen?

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.