4 skridt til et meditativt liv

For mig er meditation ikke bare, at jeg sætter mig ned og lukker alt ude, trækker vejret og mærker min krop. For mig er meditation ligeså meget den måde jeg forsøger at leve mit liv på hver dag. At leve et meditativt liv.

Hvis ens liv konstant har fart på og man en gang imellem sætter sig for at slappe af, kan det være svært for mange (inklusiv mig selv) at finde ro, og når man gør, så finder man hurtigt tilbage til sit liv som det var før – det er svært at tage roen med ind i hverdagen, så det bliver små afbræk (hvilket selvfølgelig også er bedre end ingenting).
Men jeg har opdaget, at jeg har sværre ved at sætte mig ned og bare meditere, end at bringe meditationen ind i mine hverdagsopgaver.

Her er 4 skridt til at leve et meditativt liv:

1. Vejrtrækning
Hav vejtrækningen med i det, du laver. Få dit fokus tilbage på vejrtrækningen – også selv hvis den er overfladisk – der er ikke noget du skal være. Forsøg at have opmærksomhed på hvordan luften kommer ind i din krop og forlader din krop igen. Se det som sådan en bølge som skyller ind og skyller væk igen.

2. Opmærksomhed
Læg mærke til, både hvordan din krop føles (det gør man automatisk når man fokuserer på sin vejtrækning) og også hvordan du fysisk oplever det, som du er i gang med. Læg mærke til sædet under dig, hvordan det føles at have det i hænderne, som du har i hænderne – eller hvis du fx spiser eller drikker, så læg mærke til hvordan det føles i din mund. Spiser du med hænderne kan det være nemmere at få opmærksomheden ind i det, fordi du både sanser med hænderne – fx ved at skrælle en appelsin, og ved at spise den. Desuden så er det nemmere at spise langsomt når man spiser med hænderne, fordi man ikke skovler ligeså meget ind, som man gør ellers. Læg også mærke til, hvad du ellers sanser – hvilke lyde du hører, hvad du smager eller hvad du kan dufte. Observér det, uden at dømme det. Det kan ligeså vel være, at du oplever smerte i din krop, istedet for at bekymre dig om den, så prøv blot at lægge mærke til, hvordan smerten føles og giv den lov til at være der. 

3. Gør intet
Tillad også dig selv, blot at læne dig tilbage, og for et øjeblik ikke gøre eller lave noget. Læn dig tilbage i stolen og forestil dig at du tager et skridt tilbage i situationen. Du skal ikke handle lige nu, ikke forholde dig til noget lige nu. Tillad dig selv blot at trække vejret og være i dig selv.

4. Vær langsom
Forsøg bevidst at gøre ting i et meget langsomt tempo. Det kan være med til a) at få mere ro og b) få større evne til at være opmærksom på dig selv, din vejrtrækning og det som du er i gang med. Du kan bedre være i Nuet, når du sænker farten og gør ting i et langsomt tempo.

2 thoughts on “4 skridt til et meditativt liv

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.