6 råd til at håndtere din nervøsitet

Vi bliver alle nervøse. Hvis vi skal gøre noget vi ikke er vant til at gøre, noget som er udenfor vores comfortzone, noget som vi ikke kan forudsige eller noget som er en smule skræmmende. Det er helt naturligt at blive nervøs, men for mange (fx os med angst) kan det være ekstremt overvældende og hæmmende at blive nervøs. Det kan være så slemt at vi føler vi skal besvime eller får et black-out. Når jeg bliver nervøs så bliver jeg også altid angst. 

1. Sæt ord på det
Både overfor dig selv og overfor andre. Sig det højt; “Jeg er virkelig nervøs lige nu”.
Eller spørg dig selv, hvad det er som gør dig nervøs. Hvad er det, du er nervøs for?

2. Lad være at gøre noget ved det
Lad det være, lad det flyde, lad det blive. Gør intet. Lad være at prøve at gøre noget ved det, prøve at gøre dig selv mindre nervøs eller slappe mere af. Du er nervøs og sådan er det, tillad dig selv at være nervøs uden at skulle handle på det. Giv dig selv lov til at mærke nervøsiteten helt ud i fingerspidserne!

3. Hav empati for dig selv
Sig til dig selv; “Jeg kan godt forstå du bliver nervøs nu. Det er okay at være nervøs. Du skal ikke være noget andet lige nu. Du skal ikke forsøge at være mindre nervøs. Du må godt være nervøs. Du er godt nok, selvom du føler dig nervøs. Du kan ikke gøre for, at du bliver nervøs”.

4. Selvkærlighed
Nogle gange, når man kan forstå den dybereliggende årsag til at man er nervøs – fx at man ikke føler sig god nok eller at man måske er følsom pga noget der er sket for én, så kan det være nemmere at være blid og kærlig overfor sig selv, og virkelig ikke forvente noget af sig selv – fordi man forstår at der er en årsag til det.

5. Afspændingsøvelser
En øvelse jeg selv har brugt flittigt har været denne:
Spænd i hele kroppen mens du tæller til 5. Mærk at spændingen kommer ud i både ansigt, fingre og tæer. Efter de fem sekunder lader du kroppen slappe fuldstændig af og lader arme og ben blive helt tunge. Læg mærke til hvordan det føles efter slippet, når du giver slip og mærker afslapningen af, at have gået fra at spænde over det hele til ikke at spænde mere.

6. Vejrtrækningsøvelser
Du kan finde mange vejrtrækningsøvelser her på Ind til kernen, hvis du søger på “Vejtrækningsøvelse”. Du kan også blot rette opmærksomheden mod din vejrtrækning, uden at prøve at ændre på hvordan den er, bare hav fokus på åndedrættet og hvordan luften kommer ind i din krop og forlader den igen.

Bliver du også nogle gange nervøs? Og hvordan håndterer du det da?

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.