10 tips til at hygge dig gennem angsten

Hygge er ligmed afslapning, og afslapning er det modsatte af stress og angst. Når vi slapper af kan vi bedre håndtere vores angst og ubehag og derfor så kan vi altså også reducere angst og ubehag, når vi fylder vores hverdag med afslapning. 

1. Træk gardinerne for og sluk lyset
Lys kan være med til at holde én i gang og kan for lysfølsomme (som mig) også være angst- og stressforstærkende. Når det bliver mørkt, er det som om det lukker sig omkring én og man er mere afgrænset og tryg, man forholder sig mindre til det, der sker omkring én.

2. Søvn
Når man sover, slapper man af (medmindre man har mareridt eller sover uroligt). Kroppen og hjernen lader op, fordøjer dagens indtryk og gør dig rolig og afslappet. Læg mærke til, hvordan din krop har det, lige når du vågner – eller lige når du er ved at falde i søvn. Fuldstændig som gelé, kroppen er tung og øjenlågene ligeså.

3. Comfort food
Lav og/eller spis noget rigtig comfort food. Mad som gør dig varm og tryg og skaber hygge. F.eks. en gryderet, chili con carne, supper, mac ‘n cheese eller fyldte kartofler. Jeg har opdaget at især retter med rodfrugter i (kartofler, gulerødder, pastinak) eller med kulhydrater (pasta, ris, brød) giver en god mæthedfølelse og bund – og jeg tror det er dér det er comfort food, når det giver en god bund! Så kan man altid vælge en sundere version, hvis man vil undgå hvid pasta med ketchup, så i stedet gå efter fuldkornspasta og lave grøntsager til.

4. Socialt samvær

Vær sammen med nogen du holder af, lav noget hyggeligt sammen eller noget aktivt. Hav det sjovt og nyd hinandens selskab. Vær tilstede med hinanden, læg mobilerne væk. Når man hygger sig sammen, så føler man sig tryg og elsket og så er det lidt mere overskud til at håndtere ens angst og ubehag.

5. Te

Ah, te! Jeg elsker te! Ikke nok med at urtete har en masse effekter på ens helbred (alt efter hvilken du vælger), så er det også bare hyggeligt og afslappende at drikke te. Man kan varme sig på et kæmpe krus, og finde nogle te’er som man rigtig godt kan lide, så man har noget at vælge imellem. Jeg har lige fundet frem til Celestial-te’en med ferskensmag og den smager virkelig lækkert (og er uden koffein). Peppermynte har jeg oplevet har været meget angstdæmpende på mig og Sleepy Time gør en klar til at falde i søvn.

6. Film og serier
Når man sætter en film på, så slapper man af i kroppen, fordi ens fokus nu ligger på filmens hovedpersoner og deres liv. Man følger med i en anden virkelighed, og har altså også mindre fokus på sig selv og den angstfølelse man måtte have. Det er en måde at få et afbræk på.

7. Bagning
På med forklædet og ud i køkkenet og gå i gang med at bag eller kokkerér din yndlingsret (eller noget du aldrig har lavet, men vildt gerne kunne tænke dig at lave/spise). Der er ikke noget som at bruge hænderne til at bage, have fokus på en aktivitet og komme ud af hovedet og alle bekymringerne. 2017 er året hvor jeg for alvor er begyndt at bage, og kan nogle gange bage flere gange om ugen. Det er hyggeligt og så er der altid den gevinst at man kan spise det bagefter.

8. Kreativitet
Gå i krig med din mest hyggelige og/eller afslappende aktivitet, hvor du kan bruge din kreativitet. Du kan tegne, male, sy, strikke, hækle, bygge eller noget helt andet, som du elsker at lave. Når vi laver noget, vi godt kan lide, så bliver vi i godt humør, og så er det også nemmere at håndtere angst og ubehag.

9. Saltlamper
Jeg har nærmest kun saltlamper i mit hjem og det giver et roligt, rød og hyggeligt lys og atmosfære. Det svarer til at have en pejs i sit hjem. Alternativt så kan du også tænde stearinlys eller tænde op i en pejs hvis du har det – der er ikke noget som at kigge ind i flammerne, varmen og de roligt flakkende flammer er så beroligende.

10. Giv dig selv et “knus”
Find de bedste tæpper frem og vikl dem rundt om dig. Eller tag en kæmpe trøje på, vamset hue eller sutsko. Hvad som helst som kan give dig et varmt og blødt “knus”. Det er trygt, det er varmt, det er afslappende og det er hjemligt og det giver en dejlig ro, når man kan give sig selv et knus på den måde.

 

Hvordan hygger du dig allerbedst? 🙂

One thought on “10 tips til at hygge dig gennem angsten

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.