8 råd til at tale i en forsamling

I dette indlæg vil jeg berøre angsten for at tale i en forsamling, fremlægge, være i centrum, holde foredrag og lignende. 

Jeg vil berøre det at skulle tale for en forsamling både ud fra det perspektiv jeg benytter mig af her på Ind til kernen, men også udfra et ACT-perspektiv (Acceptance and Commitment Therapy) fordi jeg føler det giver rigtig god mening i forhold til at skulle tale for en forsamling.

Dette indlæg er planlagt.

På onsdag d. 25. oktober skal jeg undervise i mit første modul som instruktør på kurset LÆR AT TACKLE angst og depression… og jeg skifter konstant mellem at være helt vildt spændt, til at være hunderæd for det.

Det der med at stå foran en forsamling mennesker og skulle fremlægge, være i centrum og have ordet, har altid frembragt meget stærke følelser af angst, ubehag og nervøsitet hos mig. Jeg bliver rød i hovedet (eller føler jeg bliver rød i hovedet), jeg får det varmt, huden stikker, munden er tør og jeg ryster indeni og udenpå. Det ser aldrig ligeså slemt ud udefra som det føles indeni.
Det jeg skal tale om, har jeg øvet mindst 10 gange, og jeg kan det stort set udenad.

Nu har jeg samlet nogle værktøjer, som jeg selv bruger og har brugt, når jeg skal fremlægge og som jeg brugte da jeg tog instruktøruddannelsen og vi skulle øve os i at undervise, og da der var introduktionsmøde på LÆR AT TACKLE-kurset (som mig og min medinstruktør bl.a. skulle afholde).

1. Øv dig
Hvis du har læst hvad du skal sige og tilmed forstår det, så er der meget større chance for, at du kan rumme når nervøsiteten og angsten kommer.

2. Giv plads til de negative forventninger
Jeg forventer at blive meget nervøs og angst, for hvis jeg forventer det modsatte er jeg ikke nær parat til at forholde mig til det. Når jeg forventer det – og ligefrem imødekommer det – så er det ikke lige så skræmmende at blive ramt af ubehaget. Det handler om at kunne erkende hvordan man rent faktisk har det, fremfor at tvinge en falsk forventning ned over sig selv.

3. Afslapning
Når jeg skal op og tale foran en forsamling, så har jeg brug for citronjuicen til at få mig tilbage i kroppen, være nærværende og finde ro. Det fjerner ikke angsten, men det giver mig evnen til at rumme den meget mere. Det gælder om at finde noget, som giver dig en eller anden form for ro. Jeg kan også godt finde på at tage noget frisk luft inden, bevæge mig, eller bare lægge/sidde ned med lukkede øjne og finde tilbage til mig selv.

4. Vær nærværende
I stedet for at fokusere på det næste du skal sige og gøre, så vær nærværende med det, du taler om lige nu og her. Det gælder også inden fremlæggelsen – vær tilstede i Nuet, fremfor hele tiden at tænke frem på dagen for fremlæggelsen. Du kan alligevel ikke i dine tanker ændre på hvordan dagen forløber sig, så du kan lige så godt være tilstede og nyde hvert øjeblik.

5. ACT
Nu kommer vi til ACT. Det gik op for mig, hvor godt ACT passede til min angst for at fremlægge. I ACT-terapien går det meget ud på at skifte fokus – ikke at forveksle med at benægte det du føler, men at først og fremmest tillade nervøsiteten at være der, men samtidig at få et andet fokus også. Det fokus kunne meget vel være, at overveje med dig selv, hvorfor du fremlægger og hvad du faktisk godt kan lide ved det.

For mit vedkommende har jeg selv valgt at blive instruktør. Det er et frivilligt arbejde – ingen tvinger mig til det. For mig at se, er der flere elementer på spil. Først og fremmest så synes jeg at de emner jeg skal tale om er helt vildt spændende, og nogle emner som har optaget og optager mit liv en hel del. For det andet, så kan jeg faktisk godt lide at undervise folk – at informere folk omkring bestemte emner (som også interesserer mig) og så kan jeg faktisk også godt lide at stå foran en forsamling. Derved er der flere elementer end blot nervøsitet og angst over at skulle være i centrum og tale for en forsamling – der er også alle de andre dele, nemlig at jeg faktisk godt kan lide det, at jeg får noget ud af det og at andre får noget ud af det!

Mine kursister er der også frivilligt. Det er et kursus de selv har valgt – det er et selvhjælpskursus. Derudover har kursisterne angst og/eller depression (som mig selv) og det gør at vi alle er i samme båd og kan relatere til hinanden på det punkt.
Jo mere man får fokus på, hvad man godt kan lide ved at fremlægge , jo bedre kan man rumme ubehaget over, at der er nogle ting som gør én usikker og angst.
Begge elementer er der på samme tid. Når jeg kan huske tilbage på undervisningsøvelserne, hvor jeg fik mulighed for at prøve at undervise mine medkursister, og tænker på hvilket rush jeg fik ud af at stå foran alle de her mennesker og faktisk være i centrum og tale om nogle ting som interesserer mig, så får jeg et smil på læben og glæder mig faktisk rigtig meget til på onsdag.

6. God tid og vejrtrækning
Det er tilladt også at tage pauser indimellem. Man behøver absolut ikke at køre alting i én smøre (ofte kan folk også bedre lytte, når man tager sig god tid). Når man holder en lille pause, så kan man samtidig også tage en dyb indånding. Det er godt med pauser, og det er godt at tage sig tid – for det er også med til at man bedre kan være nærværende med sig selv og med det, man taler om.

7. Vær naturlig
Hvis det er naturligt for dig at bevæge dine hænder meget (det er det for mig) så gør det. Hvis det er mere naturligt for dig at sidde/stå stille, så gør det. Der er ikke noget der er rigtigt og forkert, det vigtigste er bare at du føler dig tryg – så vil dit publikum også føle sig tryg. Der er ingen grund til at forcere et bestemt kropsprog eller ansigtsudtrykt.

8. Du er først og fremmest et menneske
Det er meget godt at huske sig selv på, at først og fremmest er du der som et menneske. Ikke som fagperson, ikke som professionel, ikke som ekspert eller noget andet. Du er der som menneske og taler til andre mennesker. Det er dét, I har tilfælles. Derudover er der også det faktum, at de mennesker som sidder der selv har valgt at sidde der. Ingen er blevet tvunget til noget.

Jeg vender tilbage med et indlæg efter mit første modul, for at fortælle hvordan det er gået!

Bliver du også nervøs når du skal tale for en forsamling? og hvad er dit bedste råd?

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.