4 tips til at håndtere angst for at rødme

Jeg har angst for at rødme (erytrofobi), som følge af min sociale angst. Det gør at jeg finder det meget ubehageligt at være i centrum for folks opmærksomhed – også selv hvis det kun er ét menneske.

Min tillid til andre mennesker og mig selv er ikke særligt stor, så jeg bliver nemt utryg i samværet med andre mennesker. Utrygheden – angsten – får mig til at blive varm og rødme. Rødmen bliver synlig for andre mennesker, så jeg føler mig endnu mere udsat, ubeskyttet og angst. Hvis folk kommenterer det, bliver det endnu værre og jeg rødmer endnu mere. Rødmen forstærkes af angsten og angsten forstærkes yderligere af rødmen. Det er en ond cirkel, som gør at jeg får en impuls der siger; “Du skal væk, NU!”, og så forlader jeg situationen – allerede inden angsten bliver forstærket.
Jeg har lært mig selv gennem årene, at frygte angsten og at frygte rødmen. Jeg så rødmen som noget skamfuldt og negativt – noget forkert. Som om der var noget galt med mig, og at folk ikke skulle se de. Min angst for at rødme, har været den som har holdt mig fra at være sammen med andre mennesker, af frygt for at rødme.

Min angst for at rødme er helt sikkert blevet meget bedre, end den var da jeg oplevede den første gang. Jeg har en større ro og accept omkring det, og jeg tror også at jeg rødmer sjældnere end jeg gjorde engang.

Her er de ting, som har hjulpet mig:

1. Accept og empati
Det allervigtigste har været, at blive ved at sige til mig selv, at jeg godt må rødme, at jeg godt må føle mig skamfuld og at jeg godt må blive angst. Rødmen og angsten for at rødme er blevet stærkt forværret af min frygt for det og min modstand mod det. Jeg gjorde alt hvad jeg kunne, for at undgå at rødme – og det gjorde det meget værre. Men da jeg begyndte at lære at rumme ubehaget, rumme rødmen – så kunne jeg også finde ro i det og jeg fik mindre angst for det.

2. Se folk i øjnene
Det er dybt ubehageligt at se folk i øjnene, både når man rødmer, men også bare når man får angst. Men jeg har erfaret, at når jeg kigger ned eller væk, så forstærkes min skamfølelse og min rødmen. Når jeg derimod kigger folk i øjnene og dermed bare står ved mit ansigts røde farve og min angstfølelse, så reduceres mit ubehag en del, sådan at jeg ikke frygter situationen ligeså meget, som jeg ville gøre hvis jeg flygtede/kiggede væk.
Det skal siges, at hvis du befinder dig i en utryg situation, hvor du faktisk har følt dig ydmyget, kritiseret eller lignende, og du har lyst til at komme væk – så skal du selvfølgelig gøre det. Det er ikke rart at kigge et menneske i øjenne som har behandlet én dårligt.

3. Smil
Når man smiler så kommer der næsten automatisk lidt farve i ens kinder, man liver op, og der bliver sendt signaler til hjernen om, at man er glad og har det godt – også selvom man står i en angstfuld situation og faktisk ikke har det godt. At smile, også selvom der ikke er noget at smile af, gør også at man slapper mere af og dermed har en større evne til at rumme angsten og ubehaget ved at rødme.

4. Træk vejret
Selvom du mærker rødmen stige til dit ansigt, hals eller bryst og kan mærke angsten intensiveres, så træk vejret alligevel. Der er ikke noget du kan gøre for at stoppe rødmen lige nu, så prøv at træk vejret ind i det. Eventuelt med denne øvelse, som kan afkøle dig. Vejrtrækningen bringer dig tilbage til din krop, tilbage til Nuet – og ud af dine flygtige og bekymrende tanker om, hvad andre tænker om dig og din rødmen.

Håber du kan bruge disse råd – da de både hjælper på rødmen men også bare angst helt generelt.

Læs mine andre indlæg om erytrofobi (angst for at rødme) her og her.

Hvad gør du når du begynder at rødme?

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.