ZZzzzz…. Sover du dårligt? 10 råd til en bedre nattesøvn

Når vi sover dårligt kan vi føle os mere uoplagte, mere trætte, mere følsomme, mere stressede og mere angste. Søvnen er altafgørende for om vi føler os velfungerende og i balance i vores liv.

Her er 10 råd til en bedre nattesøvn: 

1. Gå i seng samme tidspunkt hver dag (og stå op samme tid)
Uanset om du ikke føler dig vågen nok til at stå op, så forsøg alligevel at stå op samme tid hver morgen og læg dig i sengen samme tid hver aften. Det giver dig en rutine og snart har kroppen vænnet sig til at vågne på samme tid og gå i seng på samme tid.

2. Spis tidlig aftensmad (hvis du skal tidligt i seng og tidligt op)
Hvis man kan rykke sine rutiner, sådan at man spiser aftensmad kl. seks i stedet for kl. otte, så begynder kroppen også at vænne sig til, at det er nu man skal til at falde til ro. Samtidig er det også godt at spise sidste måltid min. to timer inden man skal sove, for at få en bedre søvn.

3. Brug sovemaske (og/eller ørepropper)
Især i sommerhalvåret, er nætterne korte og derfor bliver det både sent mørkt og tidligt lyst, jeg bruger min sovemaske hver nat, efter jeg fandt ud af hvor meget den hjalp mig. Ikke nok med at det bliver mørkt (også hvis du nu ikke har mørklægningsgardiner) så giver det samtidig en tryg og varm følelse at have en blød maske for øjnene.

4. Find en god stilling
Jeg har en sovestilling som jeg altid ved giver mig større afslapning og mere velvære. Hver gang jeg lægger mig i den stilling er det meget nemmere for mig at falde i søvn. Eksperimentér med at lægge på forskellige måder, og se hvad der er allermest rart for dig.

5. Ikke for varm (og ikke for kold)
Sørg for at rummet ikke er for varmt eller for koldt, men også at du ikke sover med for meget tøj. Man kan holde sig varm under dynen, så det er bedre at sove med for lidt tøj end for meget.

6. Hovedpude, madras og dyne
Er din dyne for varm? er madrassen for hård? eller er hovedpuden for blød? Find det rette match som passer til dine behov. Jeg har i mange år sovet på en meget blød madras, men efter jeg købte en mere fast en, har jeg faktisk sovet en del bedre.

7. Tyd dine drømme
Har du perioder med mareridt eller mange forstyrrende og stressende drømme, som vækker dig med en ubehagelig fornemmelse, kan det være en god idé at begynde at tyde drømmene. Find ud af hvad du har drømt og hvorfor det drømmer om netop det. Læsmin gratis guide omkring drømmetydning, lige her.

8. Drop sukkeret og koffeinen
Drik din sidste kop kaffe eller koffeinholdige drikkevare senest fire timer inden du skal sove. Derudover er det en god idé at holde sig fra sukker som også giver samme effekt som koffeinen, nemlig et rush af energi, som man ikke har brug for når man skal sove.

9. Æteriske olier
Lavendel og rose er blandt andet gode dufte til at skabe ro og afslapning i systemet. Har du brug for at føle dig afslappet, så prøv at dryp lidt på din hals eller bland i natcremen. Hvis du har en spray kan du også sprøjte det på hovedpuden. Det kan hjælpe dig til at slappe af inden du skal sove. Læs også min guide til æteriske olier her.

10. The
Et andet godt fif til at få ro på og give en bedre nattesøvn er urteteer. Altså teer uden koffein i. Det kan fx være kamillete, pebermyntete eller citronte. Alle sammen nogle som kan berolige dig og give en sløv og langsom krop. Læs min guide til urteteer her.

Hvad er dit bedste tip til en god nattesøvn?

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.