Angst og skam

Har du tænkt over, at skam og angst hører sammen? At vi alle bærer skam med os i større eller mindre grad, og at det som kaldes toxic shame kan føre til blandt andet angst?

Skam er en menneskelig følelse, som vi alle oplever. Den naturlige skam menes vi at have, fordi den gør os menneskelige. Det minder os om, at vi skal bevare en ydmyghed og respekt overfor os selv og andre. Skammen er det som kan stoppe os i at blive grandiøse eller få storhedsvanvid. Skammen får os tilbage til virkeligheden. Skammen minder os om at vi er mennesker – ikke guder.

På den anden side, så kan skammen også få os til at føle os mindreværdige, uværdige, forkerte – når skammen altså bliver toxic og æder os indefra. Det er natuligt at opleve skam i den grad, hvor den minder os om at vi skal huske at vi er mennesker. Det er skammen vi oplever, når vi har trådt lidt for langt frem og brænder fingrene og bliver pinligt berørte. Udadtil kan det være vi rødmer, for at vise omverdenen at vi siger undskyld for at vi var lidt for fremtrædende.

Men når vi oplever igen og igen at blive udskammet for noget vi gør eller for dem vi er, så kan skammen begynde at plage os. Hvis man har oplevet at blive mobbet eller har oplevet at ikke føle sig god nok, så er det skammen der er i spil. Uanset om det har været en eller flere hændelser, så kan skammen komme til at sidde i os som en følelse af, ikke at være tilstrækkelige, ikke at være nok, ikke at være værdifulde, ikke at være elskede. Dette kan lede videre til at man udvikler en angstlidelse. Det har det gjort i mit tilfælde.

Derfor er det også interessant at lægge mærke til, hvad der gemmer sig under angsten, for det er ikke altid blot en angst, men fordi der ligger en følelse af værdiløshed, følelse af ikke at blive set og hørt, som kan gøre at man udvikler en angst. I mit tilfælde har jeg udviklet en angst for at blive fysisk set.

Det gik op for mig, at angsten blot var en beskyttelse for at komme til at mærke det underliggende – skamfølelsen – fordi skamfølelsen er så svær at mærke, så svær at håndtere og så svær at tale om. Skammen lever i det skjulte, ja den vokser i det skjulte. Jo mindre man taler om den, jo mere vokser den, jo større kraft får den. Derfor må løsningen være at tale højt om den.

Derfor oplever jeg ikke kun angst, men også skamfølelsen nedenunder og længere nede en sorg over at blive udsat for denne skam. Jeg oplever skammen som var jeg barn og oplevede den for første gang. Forskellen er bare, at denne gang kan jeg håndtere det, og fortælle mig selv, at det er okay – at jeg er okay – og at jeg nu ser mig selv, og møder mig selv, fremfor at udskamme mig selv igen.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.