Fra bekæmpelse til omfavnelse

Hvordan lærer man at omfavne sig selv og sine følelser? Hvordan lærer man at stoppe med at bekæmpe det, man føler, og rent faktisk give sig selv lov til at være i de følelser? 

Der er flere forskellige måder, hvorpå man kan lære at omfavne sig selv. Når jeg taler om omfavnelse, så taler jeg om empati, medfølelse og at tillade sig selv, at være lige hvor man er, ikke forsøge at få det godt, ikke forsøge at lave om på sin situation. Det er igennem omfavnelsen at vi lærer at forløse vores følelser og dermed kan mindske den lidelse vi udsættes for.

Vigtigheden i, at give sig selv denne omfavnelse, denne medfølelse, lægger i at man lærer at håndtere de svære ting i livet. Man lærer at komme tættere på sig selv og tættere på det fine væsen man er. Man lærer at blive mere blid, fremfor at blive mere hård. Man føler større værdi i sig selv og større meningsfuldhed. Man vil opleve bedre at kunne håndtere tilbagefald og nedgang i sit liv, og bedre håndtere nye følelser, tanker eller fornemmelser der dukker op. Man vil også få større empati for andre mennesker og vil opleve at man connecter meget mere med andre mennesker, på et meget dybere plan. Lyder det for godt til at være sandt? Det er det ikke! Men det kræver øvelse. At man igen og igen øver sig i, at omfavne sig selv, fremfor at bekæmpe sig selv.

I virkeligheden handler omfavnelse rigtig meget om, at være i Nuet. At være tilstede med det, som sker i vores krop og sind lige nu og her!

Hvad vil det sige at elske?… 
De fleste af os har nok lært, at vi skal fortælle os selv at vi er værdifulde – ligesom vi fortæller dem omkring os at de er værdifulde – at vi elsker dem. Kærlighed lægger efter min mening dog ikke i at sige “jeg elsker dig” eller “du er værdifuld for mig”, men i at vi kan finde ud af at favne og selv og hinanden. Dét er kærlighed, i min verden. At vi giver os selv og hinanden lov til at føle os sårbare, at føle smerte, at være i de følelser vi er i og føle, at der er nogen som er der med os. At vi ikke er alene i lidelsen, men at vi enten er der med os selv eller at en anden er der.
Vi skal tænke på vores svære følelser, som vi tænker på en sorgfølelse efter et dødsfald. Der er en årsag til, at vi oplever en sorg, og vi ved godt, at vi ikke kommer ud på den anden side, før vi er gået igennem sorgen. Vi må alle igennem følelserne, før vi er ude på den anden side. Uanset hvor ondt det gør, så er det den eneste vej. Vi kan ikke gå en omvej eller en genvej, over, under eller rundt om følelsen, vi må igennem den, hvis vi vil vokse og blive stærkere og mere medfølende mennesker.

Tre forskellige typer omfavnelse
Jeg vil i dette indlæg gennemgå tre forskellige områder, hvorpå man kan omfavne sig selv. Man kan bl.a. omfavne sig selv fysisk, kognitivt og følelsesmæssigt.  Jeg tager udgangspunkt i min egen erfaring, dvs hvordan jeg selv forholder mig til mine svære følelser.

Fysisk omfavnelse sker når jeg rent fysisk omfavner mig selv. Jeg kan fx holde om mig selv, med min venstre hånd på min højre skulder og min højre hånd på min venstre skulder. Jeg aer mig selv på armen, hånden, kinden, håret. Jeg lægger mig, og trækker vejret dybt, lader vejrtrækningen gennemsyre følelsen helt og opløse den igen og igen. Jeg lægger mærke til, hvor følelsen sidder i min krop, lægger en hånd derpå og trækker vejret ind i det område.
Jeg går udenfor, lader solen skinne på mig, regnen dryppe på mig og vinden blæse i mit hår. Lader min krop sanse verden omkring mig. Får en massage, tager et fodbad, masserer min hovedbund. En øvelse jeg også kan lide at lave er, at jeg lægger én hånd på min brystkasse og én på min navle. Mens jeg bare lægger mærke til hvordan det føles, hvor mine hænder ligger. Det giver mig en følelse af, at jeg omfavner mig selv. Alle ovenstående øvelser kan også udføres af en anden person, som omfavner dig. Det er bare vigtigt, det er en person man føler sig helt tryg ved.

Kognitiv omfavnelse er når jeg fortæller mig selv de ting jeg har brug for at høre, for at jeg bedre kan omfavne følelsen. Jeg påvirker mine tanker, til at tænke, at følelsen godt må være der, fremfor at jeg tænker, at den skal væk. Jeg kan finde på at sige til mig selv, “Jeg forstår godt at du føler dig ked af det. Du må gerne føle dig ked af det. Du har ret til at føle dig ked af det.”. Mine forældre fortalte mig det modsatte. De tog ikke mine følelser alvorligt, og derfor er den eneste modgift mod det jeg har lært af dem, at gøre det helt modsatte af hvad de gjorde – nemlig at tage mig selv alvorligt, tage mine følelser alvorligt.

Følelsesmæssig omfavnelse er den omfavnelse som tit finder sted i begyndelsen eller lige midt i arbejdet med vores følelser. Det er der hvor, man er helt inde i følelsen, og måske ikke føler sig helt okay endnu. Det er der hvor der også sker en stor forløsning, hvis man kan give sig selv denne følelsesmæssige omfavnelse. Det handler om at give sig hen til følelsen. Det sker i min proces med, at jeg giver mig selv lov til at udtrykke disse følelser. Jeg giver mig selv lov til at græde, indtil jeg ikke kan græde mere. Jeg giver mig selv lov til at blive vred, til at råbe og skrige, smadre eller banke på noget (bare ikke det skal gå ud over andre!). (Læs evt mit indlæg om den terapeutiske teknik primal therapy som handler om netop dette).
Jeg giver mig selv lov til at blive frustreret eller sorgfuld. Jeg lader følelsen gennemstrømme mig, og går helt ind i den, giver den lov til at udfolde sig og udtrykke sig helt frit.

————————————————————————————————————————————-

Jeg brænder for dette område. Jeg brænder for at praktisere denne omfavnelse i mit eget liv. Det giver så stor mening for mig, at jeg ikke kan lade være med at dele det. Det er ikke sikkert, at det er noget alle kan relatere til, men jeg håber at der er nogen som finder det meningsfuldt. Tak, for at læse med!

One thought on “Fra bekæmpelse til omfavnelse

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.