7 skridt til at håndtere angst for angsten

I overmorgen skal jeg på arbejde og jeg skal arbejde tre dage i træk, otte timer per dag, og jeg frygter det…. Jeg har angst allerede nu, fordi jeg har oplevet de sidste tre uger en stigning i min angst. Jeg har lyst til at melde mig syg, fordi jeg frygter at jeg ikke kan klare presset. Samtidig er der noget i mig der siger; “Du kan godt, du har grebet dig selv så mange gange, du kan gøre det igen. Du er sej! Tag denne udfordring op og se det som en øvelse, fremfor at du skal tage derhen og være perfekt.”

Hvad der har trigget forværringen i min angst, ved jeg ikke. Den blev forstærket ud af det blå og siden er det gået op og ned ift at være på arbejde. Nogle dage føler jeg mig som mig selv, føler at jeg kan være tilstede med arbejdet og ikke frygte hvad der venter rundt om næste hjørne. Andre dage har jeg følt mig angst fra jeg mødte ind til jeg fik fri, nærmest. Jeg har haft stort behov for at gemme mig og stort behov for at holde længere pauser og komme ud i den friske luft.

Hvad jeg har tænkt mig at gøre, for at komme angsten for angsten til livs, og for at overleve arbejdsdagene; 

1. Fokusere på Nuet, lige nu og her. Hvad laver jeg i dag? hvad har jeg lyst til lige nu?

2. Lave citronjuice til at tage med på arbejdet

3. Fokusere på det, som jeg kan lide ved arbejdet. På de opgaver jeg nyder og fordyber mig i, på de mennesker som gør at jeg føler mig tryg, og som kan give mig et smil på mine læber.

4. Tage flere pauser (eller længere pauser), hvor jeg går ud og får ilt til hjernen.

5. Tale med mig selv; minde mig selv om, at det er okay at jeg ikke kan slappe af – både nu og når jeg er på arbejde. Minde mig selv om, at det er okay at få angst. At jeg har en angstlidelse, at jeg er plaget af konstant skamfølelse når jeg er sammen med andre mennesker, at det kræver så meget af mig, at møde op på arbejdet, at der er en sejr at jeg overhoved møder op, og derfor ikke skal kræve mere af mig selv. At jeg kan blive i mig selv og min egen energi, vende min opmærksomhed ind mod mig selv, på min vejrtrækning og på min krop, fremfor at kigge efter farer. Minde mig selv om, hvor grænseoverskridende og utrygt det er for mig, at tage på arbejde, at jeg ikke skal være okay med det, for jeg føler mig virkelig presset, jeg skal ikke være okay med at føle mig utryg eller angst eller skamfuld. Jeg må gerne føle at det er ubehageligt at være der.

6. Grine og smile. Når alt andet ikke fungerer, så hjælper det mig altid at smile, enten for mig selv eller sammen med andre. Tage mere let på arbejdet end jeg plejer, være mere “ligeglad”. Fjolle og have et smil på læben, eller lave det indre smil.
Når man smiler producerer hjernen automatisk lykkehormoner, også selvom man indeni ikke føler sig glad!

7. Det er okay ikke at tænke på det. Nogle gange må jeg overbevise mig selv om, at jeg ikke bliver mindre angst af at tænke situationen igennem og få styr på det hele. Jeg får det ikke bedre af at tænke frem og bekymre mig og tænke; “Gad vide om det nu går, det hele. Bare ikke jeg får angst på arbejdet. Jeg håber at… Bare ikke…”. Det nytter intet. Men en del af mig tror, at hvis bare jeg bliver ved at tænke over det, så kan jeg få samlet de løse ender, løst mine bekymringer og frigjort min angst, sådan så jeg bliver helt rolig med at tage på arbejde. Det er ikke meningen. Jeg må godt frygte det, men det er altså også helt okay ikke at tænke frem, men i stedet fokusere på Nuet og forsøge at sige; jeg må bare tage derhen og se hvad der sker, jeg har tillid (også selvom man ikke kan mærke tillid, kan det være en affirmation som  man fortæller sig selv) til, at jeg nok skal håndtere det så godt jeg kan, når jeg er i situationen. Jeg kan ikke gøre noget ved det nu, det skal nok gå, det er kun tre dage, jeg skal nok klare det. Husk nu, at du har en angstlidelse, det er ikke noget du finder på, det er angstprovokerende for dig og skamfuldt for dig at være tæt på andre mennesker, det er ikke nemt for dig at være på arbejde, husk det.

Her kan du høre min lydfil, som kan hjælpe dig med at håndtere angst for angsten

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.