At finde sig selv

I mine øjne er det, at finde sig selv ikke et endegyldigt mål, men en rejse jeg er på hver dag, om at blive og kende mig selv mere og mere dag for dag.

Jeg troede først, at hvis jeg tog ud på en længere rejse, så ville jeg måske blive kastet tilstrækkeligt ud af min comfort zone til, at jeg kunne finde ud af, hvem jeg var. Det viste sig næsten at have den modsatte effekt, jeg følte jeg kom længere væk fra mig selv og jeg fik angst af at rejse. Men angsten var nok også i sidste ende det som gjorde, at jeg følte mig nødsaget til at kigge indad.

Da jeg kom hjem fra den otte måneder lange rejse, var det som at starte fra scratch. Der er flere ting som har hjulpet mig til at blive mere mig selv – til at finde mig selv.

En af dem har været drømmearbejde – altså arbejde med drømmetydning. Grunden til, at det har været drømmetydning først og fremmest, har nok været fordi jeg fortrængte en hel del af mit ubehag, og i drømmene kom ubehaget rigtigt frem.

I takt med, at mit ubevidste begyndte at komme mere op til overfladen, erfarede jeg mere og mere, hvilke problematikker jeg gik rundt med i min dagligdag. Hvad var det, jeg var bange for? Hvorfor havde jeg svært ved at være sammen med andre mennesker? Hvorfor var jeg ofte usikker og utryg i mit liv? og så videre. Jo mere jeg kunne besvare de spørgsmål, skinne lys på mig selv og mit liv, jo mere fik jeg bevidsthed om mig selv og hvorfor jeg føler, tænker og handler som jeg gør. Jeg kunne forstå mig selv mere og mere og på den måde også få mere empati for mig selv og min situation.

At kende sig selv og at finde sig selv, handler for mig om det samme – nemlig at få større bevidsthed. Der er ufattelig mange som kører på autopilot og som ikke tænker en ekstra gang over, hvorfor de eksempelvis bliver oprevet over noget bestemt, bliver bange i bestemte situationer eller lukker i i andre. Jeg prøvede hele tiden at spørge mig selv; hvorfor føler du sådan? hvorfor blev du såret da han/hun sagde det til dig? hvad var det, som vågnede op i dig da, du kom til at tænke på et minde du har?

For mig handler det i hvert fald meget om at stille spørgsmål til mig selv og kigge indad, for at finde ud af, hvem jeg er. Men det handler også om evnen til at kunne rumme det, som kommer frem. Det er ofte meget smertefuldt at lære sig selv at kende, fordi, som i mit tilfælde, betød det at se i øjnene at jeg er blevet dybt omsorgssvigtet, og det gør ondt at indse og mærke det endnu engang.
Her har det været vigtigt for mig, at tage det stille og roligt og at give mig selv lov til at mærke det, der nu kommer frem.

At finde sig selv, handler ikke om at komme fra a til b, men det handler om hver dag at vælge at være bevidst om, hvem man er, og hvorfor man er, som man er og at have empati for det. Den bevidsthed om dig selv, er som at se på sig selv med kærlige øjne, at se på sig selv og rumme den, man er fuldstændigt.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.