Sådan er det at have agorafobi

Agorafobi er nok en af de mest komplekse angstlidelser der findes, fordi det er så forskelligt, hvordan det opleves.

Mange tror, fejlagtigt, at agorafobi kun handler om, at have angst for åbne pladser (med mange mennesker). Min agorafobi er noget helt andet, nemlig at være angst for specifikke steder og/eller at føle mig fanget i en situation.

Da min agorafobi for alvor brød ud, var jeg lige kommet hjem fra en længere rejse og havde fået mit eget sted igen. Angsten var så voldsom, at jeg ikke kunne klare at få besøg eller at besøge andre. Jeg var bange for, at føle mig indespærret, at gå i panik og ikke at kunne komme væk. Jeg vidste udmærket godt, at jeg bare kunne bede personen om at gå eller at jeg selv kunne gå – rent rationelt vidste jeg jo godt, at jeg ikke var indespærret. Men det var sådan det føltes (og stadig føles).

Det kan tælles på én hånd, hvor mange gange jeg har haft besøg i min lejlighed, da det nok er det allermest angstprovokerende for mig lige nu. Angsten starter allerede inden personen er ankommet, den starter allerede når vi har lavet en aftale, så det vil sige at når personen ringer på dørtelefonen så er mit hjerte allerede oppe i halsen og hele mit system kører på højtryk. Det er derfor, at jeg ikke har haft besøg i mit hjem.
Det er meget intenst for mig at have besøg. Jeg tror det er fordi, jeg føler jeg skal være “på”, jeg skal være værten, jeg skal holde samtalen i gang, jeg skal sørge for at præstere hele tiden. Den idé har jeg i hvert fald sat mig i hovedet.

Det er svært at beskrive, for folk der ikke har oplevet angst, hvordan det er at føle sig fanget samtidig med, at ens krop går i panik indvendigt og udvendigt. Det er nok den værst tænkelige følelse, for en person med angst, fordi at angstfølelsen i sig selv gør at man har lyst til at flygte væk, men når man så føler sig fanget eller lammet i situationen, som om man er trængt op i en krog, så er det ulideligt at være i situationen. Så er den eneste mulighed for flugt at dissociere eller at fastfryse.

For at jeg kan have besøg i mit hjem, er jeg nødt til at nå et sted, hvor jeg har ro inde i mig selv, over at der er et andet menneske i mit hjem. Derudover har jeg brug for at kunne blive ved at sige til mig selv, at der ikke er noget jeg skal præstere eller være. Der er ikke nogen rolle jeg skal udfylde, jeg skal bare være mig.

One thought on “Sådan er det at have agorafobi

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.