3 råd til at håndtere et angstanfald

Jeg øver mig i tillid til mig selv og min krop, psyke og hjerne. Derfor forsøger jeg heller ikke at ændre på den tilstand jeg er i, selv når det er et angstanfald.

Når vi får et angstanfald er det utroligt individuelt hvordan det opleves og hvordan vi kan hjælpe os selv til at håndtere det bedst muligt. Følgende tre råd er det, som har hjulpet på mig og mine angstanfald. Det er meget sjældent jeg får angstanfald, sidst var for ca. 6 måneder siden. Engang fik jeg det nærmest dagligt og de kunne også vare en hel dag. Jeg har lært mig selv, at kunne adskille mig selv mere og mere fra mit angstanfald, så jeg på en måde ser det hele ovenfra/udefra og kan observere de ting der sker i mig og have tillid til, at symptomerne går over igen.

1.  Anerkendelse
Øv dig i at observere hvad der sker, når du får et angstanfald – enten ved at filme dig selv, tale til en diktafon eller skrive ned når anfaldet kommer. Hvis du er sammen med en når det sker, så tal til ham/hende om de symptomer du oplever. Det er med til at du også i fremtiden får mere bevidsthed omkring dine angstanfald og i fremtiden vil kunne sige til dig selv; okay, nu får jeg et angstanfald.

2. Forståelse og accept
Mange misforstår et angstanfald og tror, at det kommer som lyn fra en klar himmel, men det er næsten altid en reaktion på noget, noget har trigget angstanfaldet, også selvom det ikke altid er tydeligt hvad. Men bevidstheden om, at der er en årsag, enten konkret eller mere flydende til, at du får et angstanfald gør det nemmere at vise forståelse og accept for dig selv, at kunne sige til dig selv; det er okay jeg får et angstanfald.

3. Komme af med energi/få ro på systemet
Når man får et angstanfald så er der intet rationelt der fungerer i ens hjerne, man kører på flight/fight og man kan komme til at køre sig selv endnu mere op, fordi man stresser over de symptomer man får og hvor ubehageligt det er. Se om du kan enten komme af med al den energi som eksploderer indvendigt eller få ro på dit system ved at fx lægge dig ned og ligge helt stille. Det er meget individuelt hvad man har behov for, nogle gange har jeg bare brug for at lægge mig ned og slappe helt af i kroppen, give mig selv massage, tage et koldt bad eller gøre noget andet som kan berolige mit system. Andre gange har jeg brug for at komme af med energien ved f.eks. at gå en rask tur, danse til musik eller svede ud i sauna. Det er så forskelligt hvad der hjælper, men det vigtigste er, at lytte til sig selv og sin krop og spørge sig selv; hvad har jeg allermest brug for lige nu?

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.