Om at præstere

Jeg kan blive fuldstændig besat af, at skulle gøre et godt indtryk og præstere i sociale situationer. Det gør mig endnu mere angst, stresset, urolig og utryg. Hvorfor er vi så optagede af, hvad andre tænker om os?

Vi mennesker har brug for hinanden. Vi har brug for hinanden for at føle os set, hørt, elsket og værdifulde. Vi har brug for andre, for det gør vores eksistens mere meningsfuld. Der er nogen som spejler os og som vi kan dele vores liv med – det ligger helt dybt i os, at vi har brug for hinanden.

Derfor tror jeg også, at manges, (måske skjulte) frygt er, at blive udstødt eller efterladt af andre (eller af hele samfundet). At stå tilbage helt alene og ikke føle sig som en del af et fællesskab eller gruppe – vi har brug for at føle at vi tilhører nogen, det gør at vi føler os værdifulde. For at forhindre at nogen udstøder os, skubber os væk, forlader os, ikke vil have noget med os at gøre, kan man nogle gange føle, at man må kæmpe ekstra hårdt, for at få andre folks anerkendelse – og måske især andre som man ser som vigtige, betydningsfulde eller autoritære.
Det er svært at undgå at se i øjnene, at behovet for f.eks. at gøre et godt indtryk eller at få folk til at kunne lide en, næsten ligger helt instinktivt i os. For nogle er det nok bare mere ekstremt, det kan måske være fordi man har følt man skulle præstere meget som barn eller at der har været mange forventninger til, at man skulle leve op til forældrenes krav. Sådan har det været for mig, og jeg har aldrig følt det var godt nok. Jeg har fortalt mig selv om og om igen; “Hvis det ikke er perfekt, så er det ikke godt nok”.

Hvis jeg skal noget, som i mine øjne ses som betydningsfuldt, vigtigt eller afgørende, så begynder jeg allerede der, at præstere inden i mit hoved. Jeg må sørge for, at jeg gør et godt indtryk, jeg må sørge for at virke interessant, nede på jorden, sød, sjov, imødekommende. Jeg må hellere være på en bestemt måde, sådan så folk kan lide mig.
Det giver mig ekstremt meget angst, når jeg begynder på disse tanker og det vidner for mig om, at der er et mønster som er svært at bryde men som har brug for at blive brudt. Jeg har brug for at lære mig selv noget nyt. Ikke nødvendigvis følgende;

Jeg har ikke brug for andres anerkendelse eller bekræftelse. Jeg har ikke brug for at gøre et godt indtryk. For jeg har jo et behov, som alle andre, for at føle mig som “en af flokken”, at føle  mig god nok som jeg er.

Så måske jeg nærmere skal lære mig selv at;
Jeg er god nok som jeg er. Jeg kan hverken lægge til eller tage fra. Jeg er som jeg er, jeg skal ikke præstere noget, jeg skal ikke være noget, jeg skal ikke gøre noget. Der er ingen forventninger til mig. Alt er, som det skal være. Jeg kan intet gøre. Det eneste jeg skal fokusere på er, at være i mig selv. Holde mig selv, vise mig selv blidhed og kærlighed. Omfavne mig selv som jeg er. Mærke min krop, trække vejret dybt. Smile over at være til, over at være mig. Fokusere på, at få ro inde i mig selv, fremfor at skulle “fixe” noget omkring mig (læs; at gøre noget, for at få folk til at kunne lide mig). 

Når jeg møder et menneske som virker afslappet, rolig og hvor jeg kan mærke personen er i sig selv og er tryg i sig selv, så bliver jeg med det samme draget mod denne person. Jeg føler med det samme, at jeg også kan være mig selv. Jeg får den følelse af, at det er okay at være den jeg er, og at jeg ikke skal præstere noget som helst. Præstation handler blot om en intern konflikt inden i os, hvor vi stresser og presser os selv, til at yde noget bestemt, være noget bestemt, for at opnå en følelse af bekræftelse fra omverdenen. Men hvad hvis man giver sig selv den bekræftelse? Hvad hvis man viser sig selv og lærer sig selv, at man er god nok lige som man er? At der er intet man skal gøre for at være i verden andet end bare at trække vejret og mærke sin krop og sind og rumme det lige som det er.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.