5 tips til at date, når man har social angst

Noget der interesserer mig meget når det kommer til social angst, er det med at date og have en kæreste. Er det overhoved muligt? og hvis ja, hvordan kan vi gøre processen nemmere for os selv og for den, vi dater?

Vi får så mange forskellige og forvirrende følelser, når vi bliver forelskede.
Som angstlidende, trækker vi os også sommetider fra social begivenheder og misser derfor muligheden for at møde nye mennesker. Derfor misser vi måske også muligheden for at møde en potentiel kæreste.

Det er skræmmende og intenst at være forelsket – og især når man har social angst. Det er også skræmmende når andre bliver forelskede i dig, fordi det kan betyde at de har forventninger til dig, som du ikke ønsker eller kan opfylde.

Jeg tror det er vigtigt at udfordre sig selv, når man bliver forelsket og til en vis grad virker det også nemmere at kaste sig ud i noget som er skræmmende, når man er forelsket (og der måske er noget at vinde!). Men jeg tror det er en fin balancegang at enten udfordre sig selv på et niveau som man kan håndtere og så at presse sig selv så meget for den anden person, fordi man ønsker at leve op til hans/hendes forventninger.

Her er mine råd til dig, som har social angst og er på datingmarkedet. Indimellem har jeg skrevet, hvad jeg efterfølgende har lært af at date, og hvad jeg ville have gjort anderledes.

1. Vær ærlig
Vær ærlig fra starten af omkring din angst, hvad der trigger din angst og hvad han/hun kan gøre, for at gøre det nemmere for jer begge. Det er vigtigt at understrege overfor vedkommende, at han/hun ikke skal redde dig, at du selv kan tage hånd om din angst og selv arbejder med dig selv. Det kan også være en idé at have et kodeord du kan sige, hvis du får angst og har brug for at komme væk.

2. Udtryk dine følelser
Os med social angst har ofte et behov for at skubbe folk væk eller afvise folk, ikke på grund af den anden person, men fordi angsten bliver overvældende. Husk at del dine følelser overfor ham/hende du dater. Hvis du f.eks. er nødt til at aflyse en aftale I har, så husk at sig, at det er fordi du bliver angst og har brug for at trække dig.
Hvis du fra starten har fortalt personen at du har angst, burde det ikke komme som en overraskelse for ham/hende at der vil komme udfordrende situationer, som du må håndtere. Han/hun gik ind i relationen velvidende at du har angst.

Fordi man med social angst har tendens til at trække sig, så kan det ofte komme til udtryk som at man trækker sig fra den person man dater. Derfor kan det være en god idé også at huske at fortælle og vise personen du dater, at du er glad for ham/hende, så de føler de ved hvor de har dig.

3. Udfordr dig selv
Selvom det er ubehageligt og grænseoverskridende, så udfordr dig selv når du dater. Igen er det en hårfin grænse mellem at lære at det ikke er farligt at date denne person og at du stadig skal lytte til dig selv og ikke gøre noget, som er for meget for dig.

4. Lyt til dig selv
Hvis du føler det går for stærkt, at du bliver stresset eller at ham/hende du dater har for mange forventninger til dig som du ikke kan leve op til, så lyt til det og sig det til personen – fortæl hvordan du har det, at angsten blusser op og overvælder dig og at du må trække dig lidt – hvis det er det du har behov for. Hvis personen virkelig kan lide dig, så vil han/hun også kunne forstå det og vide at det ikke har noget med ham/hende at gøre. Det er okay at gå langsomt frem, når man dater en anden, det gælder også den fysiske og seksuelle kontakt, som kan være meget overvældende når man har angst.

5. Hav det sjovt
Angst kan være så deprimerende, hårdt og alvorligt og det er så befriende at give slip på den og de forventninger du har til dig selv og bare have det sjovt sammen. Se en komedie, gå på en utraditionel date – noget afslappet og underholdende. Grin sammen, det er ufattelig forløsende!

5 huskeregler til dig, som dater en med social angst:

  • Hun kan ikke gøre for, at hun bliver angst eller hvornår det sker
  • Det handler ikke om dig
  • Hun har nok flere følelser for dig, end hun kan give udtryk for
  • Pas på med forventninger, krav og mange fremtidsplaner
  • Acceptér, at der er nogle ting som er svære for hende – tag det i hendes tempo, hun ved bedst selv, hvornår hun overskrider sin grænse

One thought on “5 tips til at date, når man har social angst

  1. Pingback: - IND TIL KERNEN

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.