5 kvaliteter angsten giver os

Vi føler stort set kun negativitet og skam omkring angsten. Vi glemmer at der er så  mange gode ting angsten giver os og hvis vi begynder at lægge mærke til dem, tror jeg vi bliver bedre til at lære at være okay med den. 

Her er en liste med kvaliteter, som jeg mener er vigtige for et menneske at have. Kvaliteter, som angsten lærer os at komme i kontakt med.

1. Sårbarhed
Det er for mig vigtigt at kunne være sårbar. Hvis vi lærer at håndtere den sårbarhed vi har, lærer den os empati, giver os evnen til at være ydmyge overfor os selv og livet samt at vise os selv og andre kærlighed og omsorg.

2. Grænser
Vi kan alle komme til at glemme at vi har en vilje, en  mening og en mavefornemmelse. Hvis nogle forventer noget af dig, er det meget naturligt at gøre det, som forventes, for så føler vi os accepterede og betydningsfulde. Men mange glemmer at vi er individer og at det er okay at sige “nej” og i stedet gøre hvad der føles rigtigt for os, i stedet for bare at gøre det, som andre forventer af os.
Angst er som et hul i vejen, men det er rigtigt sundt at indse at nogle gange kan vi få for meget og at vi ofte kan få det meget værre ved at presse os selv.
Angsten bliver en klar årsag til at sætte grænser, men det er noget vi alle burde gøre noget mere; lytte til vores mavefornemmelse og handle derudfra.
Grænsesætning smitter også. Når jeg er sand overfor mig selv og sætter grænser i mit liv, så begynder dem omkring mig at blive mere acceptable overfor også at sætte grænser i deres liv.

3. Ærlighed
Der kommer et punkt hvor du skal beslutte om du skal fortælle din omgangskreds, at du har angst. Det kan være du allerede har gjort det – eller blot har fortalt dine nærmeste om det. Det er et stort skridt som de fleste er hunderæd for at tage (inklusiv mig selv). Men igen bliver vi sat i en position, hvor vi må mærke efter hvad der føles rigtigt for os og glemme om andres reaktioner eller meninger.
Et godt råd til en som endnu ikke har sagt det endnu er, at når du fortæller om din angst, så gør samtidig klart for den person du fortæller det til, at du ikke fortæller det for at denne person skal gøre noget ved det. Nogle vil gå i panik og tro at de skal gøre en hel masse for at hjælpe dig, men ved måske ikke hvordan. Så istedet er det en god idé at tage ansvar for din angst og fortæl dem, at du arbejder med angsten og får den hjælp du har brug for og at denne person kan gøre det og det, for muligvis at gøre det lettere for dig. Det er jo individuelt hvad vi har brug for, men jeg tror det er vigtigt ikke at fortælle om angsten på en måde som gør, at omverdenen føler de skal tage angsten på sig og skal bære dig – du er din egen person og du tager selv ansvar for dig selv og angsten – det skal de ikke. Denne fremgangsmåde vil være med til at personen vil kunne slappe mere af og ikke føle sig hjælpeløs eller magtesløs, fordi de ikke kan redde dig. Det er vigtigt at være sikker på at det vigtigste for dig bare er at få det sagt og være ærlig.
Hvis en ven inviterer dig til en fest og din første reaktion er at du ikke er i humør eller i det rette mindset til at tage af sted, så sig det til din ven. Vær ærlig men høflig. Sig tak for invitationen og at det var rigtigt sødt af ham at invitere dig, men at du ikke er i humør til at tage med. Vær ærlig overfor dig selv og omverdenen – hvad har du brug for lige nu? Gå med den følelse.

4. Afslapning
Det er nemt at komme til at stresse sig selv med arbejde, skole, fritidsaktiviteter og dagligt praktisk arbejde. Vi har vist alle brug for at skrue ned for hastigheden og tage en dag af gangen. Men få mennesker husker at få slappet af – de fortsætter bare ræset.
Når vi bliver angste, er vi nærmest tvunget til at træde tilbage og slappe af, så hvorfor ikke tage det som en positiv reaktion, fremfor endnu et hul i vejen?
Vi kommer hurtigt til at miste os selv i vores dagligdagsræs. Gør noget godt for dig selv, ikke bare én gang, men hver dag! Tag i svømmehallen, læs i en god bog, lav et sundt måltid mad, plej din hud, hår og negle, lav yoga eller løb en tur. Hvad end der giver dig ro i sindet og tid til dig selv.
Det er også sundt at øve sig i at være nærværende – f.eks. at sidde på en bænk et sted og bare kigge ud på verden uden at skulle sige eller gøre noget – bare være.

5. Selvudvikling
Når noget gør ondt i livet og smerten er alt vi kan mærke, er vi næsten nødt til at arbejde med os selv – medmindre vi begynder at få en alvorlig og sundhedsskadelig afhængighed (læs mit indlæg om afhængighed her). Det er forskelligt fra person til person, hvad der føles rigtigt. Nogle taler måske med en psykolog, andre med en psykiater eller en terapeut. Det kan være du har brug for at nedskrive en personlig selvbiografi, læse selvhjælpsbøger, tage et kursus, begynde til meditation og mindfulness eller at analysere dine drømme (læs min gratis e-bog om drømmetydning og selvudvikling her). Hvordan vi end vælger at arbejde med os selv, tror jeg det er vigtigt for alle at dykke ned i smerten.
Det gør os mere autentiske, mere menneskelige, mere følende, mere intuitive, mere sunde og mere balancerede. Vi kan lære noget fra den smerte og at påvirke dem omkring os. Vi vil opdage at vi er komplekse og dybe individer og at hver af os er på vores egen rejse imod en større helhed i os selv og i vores liv.

Er der nogle af kvaliteterne du kan genkende fra dit eget liv? og kan du tilføje andre kvaliteter som du føler er vokset i dig, i den tid du har haft angst?

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.