Guide: 6 råd til afslapning i hverdagen

Det modsatte af angst, har jeg opdaget, er afslapning.

Når vi føler angst, så er vores kroppe anspændte, hjertet banker, munden er tør, vi er på vagt fysisk og psykisk overfor farer – kroppen er i alarmberedskab. Vi skal være “på” og kroppen stresser, for at vi kan forholde os til de (mulige) farer der kunne være.

For nogle år tilbage, var det som om jeg pludselig opdagede, at det modsatte af at føle angst var at slappe af.
Da jeg begyndte at tænke over det, gik det op for mig at jeg sjældent befandt mig i et afslappet stadie. Der skulle hele tiden ske noget, nogle gange glemte jeg at trække vejret, og angsten var også konstant nogle gange, så det føltes umuligt at kunne slappe af.

Det er også især svært at slappe af, hvis man allerede er i gang med at få et angstanfald. Men afslapning kan være en forebyggelse af angsten, det kan være en måde at dyrke en større ro i sin tilværelse, når vi ikke føler os angste.


Så hvordan kan vi bruge afslapning som et middel til at reducere angsten og/eller forebygge den?

Det kan vi ved at bringe afslapnings-elementet ind i vores hverdag, som en del af vores rutiner og ved generelt set at lede vores fokus hen på afslapning når vi oplever at vi begynder at blive anspændte, angste eller stressede.

Her er nogle metoder, hvorpå du kan opnå større afslapning i løbet af din arbejds- eller skoledag.

1. Vejrtrækning. Den siger sig selv, men jeg har fået allermest ud af blot at rette min opmærksomhed på vejrtrækningen, frem for at forsøge at trække vejret anderledes.

2. Lukke øjnene. Uanset om du er på toilettet, holder pause, sidder til undervisning eller på kontoret, så har du altid ret til at lukke dine øjne, for at holde en pause fra det, der sker omkring dig. Blot det at lukke øjnene og det, at der bliver mørkt og du i nogle sekunder ikke skal fokusere på det omkring dig, kan give større ro.

3. Musik. Det kan godt være du ikke altid kan få lov at tage musik i ørene, men når det er muligt, så find noget afslappende musik eller noget du bliver glad i låget af.

4. Vær mere fri med din krop. Nogle gange tror jeg vi er bange for at folk dømmer os, hvis vi slipper os selv mere løs og fx bryder ud i dans eller begynder at lave strækøvelser. Men det er der intet underligt i. Desuden bliver der prædiket om igen og igen at vi ikke bevæger os nok og at vi sidder for meget ned – det er ikke godt for vores sundhed i længden, så op fra stolen og gå lidt på stedet eller lav en lille dans eller hvad du har lyst til og glem for et øjeblik andre mennesker – de kan være ligeglade – det handler om dig og om hvad der gør dig i godt humør og afslappet! Jeg plejer at forestille mig hvordan det måtte være at være barn igen og bevæge mig som det passer mig og være ligeglad med andre menneskers meninger. Faktisk bare lade min krop opføre mig som et barns!

5. Lav citronjuice. I en periode hvor jeg havde nærmest kronisk angst, måtte jeg ty til at lave og drikke citronjuice, fordi det bragte mit nervesystem ind i en kæmpe ro og tankerne fik lov at bare fordampe. Jeg har skrevet om hvordan man laver citronjuice lige her.

6. Vær kreativ. Du behøver ikke være en særlig kreativ for at lave noget kreativt. Det er egentlig også ligemeget om du sidder og laver en krusedulle på et stykke papir eller om du er virkelig dygtig til at tegne, det handler bare om at udtrykke sig på en kreativ måde, bruge sin fantasi frem for at sidde fast i anspændtheden og tankerne. Det kan også være du har lyst til at sidde og farve i en malebog.

 

——-

Jeg har før skrevet om det at slappe mere af i hverdagen, og kommer med idéer til hvordan du igennem hygge-aktiviteter, kan opnå større afslapning. Læs indlægget lige her.

 

 

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.