#1 råd mod tankemylder og bekymringer

Noget af det jeg har lært i min angstproces har været, at alting har en årsag.

Uanset hvilke fysiske, psykiske eller følelsesmæssige symptomer du får, så er der altid en årsag til dem. De kommer aldrig bare af ren tilfældighed.

Derfor har jeg også længe interesseret mig for, hvorfor vi har så nemt ved bekymring og tankemylder, og hvorfor det virker som om at det er noget af det som er aller sværrest at “komme af med”.

Årsagen bag

Mit tankemylder og mine bekymringer har altid kredset om, at jeg enten ikke gjorde det godt nok (selvtillid), ikke var godt nok (selvværd), at jeg skulle være på en bestemt måde (præstationer og forventninger), at folk forventede noget af mig, som jeg ikke kunne leve op til (utilstrækkelighed) og at jeg følte mig forkert (skam) og ikke ønskede at føle som jeg gjorde (bekæmpelse, mangel på omfavnelse).

 

Omfavnelse af følelserne

Ligeså snart jeg kunne begynde at opdage årsagen til mine bekymringer, opdagede jeg også en forløsning, fordi nu kunne jeg forholde mig til roden af “problemet” og øve mig i at omfavne det ubehag jeg oplevede, som ikke kun var kognitivt ubehag men også følelsesmæssigt ubehag.

Jo mere jeg kunne forholde mig til årsagen og til de følelser som lå under overfladen og gav mig tankemylder, jo mindre tankemylder fik jeg også – for jeg kunne hele tiden forholde mig til årsagen bag fremfor at “få styr på” mit tankemylder.

Det blev klart at tankemylderet faktisk var en form for forvirring og bekæmpelse af de følelser jeg havde omkring mig selv og når jeg kunne omfavne de følelser, havde jeg ikke noget at være forvirret over og ikke noget at bekæmpe.

Dermed ikke sagt, at jeg aldrig bekymrer mig eller har tankemylder – det sker stadig, men jeg når altid at forholde mig til, hvorfor jeg får det, inden at det har eskaleret fuldstændigt.
Jeg opdagede også, at en fysisk forløsning af følelserne – fx at give mig selv lov til at græde, havde stor effekt på bekymringen, og var med til at få den til at blive forløst.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.