Minimalistisk livsstil: Sådan gør du de praktiske opgaver mere overskuelige

Jeg kan ikke fordrage praktiske opgaver. Oprydning, rengøring, tøjvask, bad osv. Er jeg den eneste, som især ikke kan overskue det, når sindet koger over og man enten føler sig depressiv, angstfuld eller bekymret?
Det virker som det største bjerg at skulle bestige…

Heldigvis er praktiske opgaver en bagatel i forhold til vores psykiske velbefindende. Der er ikke noget vigtigere end hvordan vi psykisk har det – også selvom vasketøjet flyder og opvasken ikke er taget.

Selvfølgelig har de fysiske rammer jo også betydning for hvordan vi har det, men hvis vi kan overskue at det roder lidt og ikke er så opsat på at skulle ordne det hele på en gang, så er her nogle tips til, hvordan man kan strække alle de praktiske ting eller undgå dem.

Disse tips er også smarte, hvis man (ligesom mig) er interesseret i at leve mere minimalistisk og være bedre mod miljøet og samtidig til at gøre de praktiske opgaver overskuelige.


Oprydning og rengøring

I stedet for at vente til det hele sejler, så kan en god måde at komme rengøring og oprydning i forvejen være, at man simpelthen har færre ting.
Skil dig af med alle de ting, som ikke er noget du bruger dagligt eller ugentligt. Tingene skal have et formål, hvis det bare er til for at rode, så giv det til genbrug eller en ven.
Jo færre ting man har stående fremme (nips, bøger, lamper, møbler, tæpper osv) jo mere støv og derfor skal man også gøre mere rent.

Derudover kan man gøre det til en vane, at hver ting har sin plads og hver gang man opdager at der ligger noget som ikke er på sin plads, så lægger man det på plads.
Det samme gælder med rengøring. Du behøver ikke at gøre hovedrent hver uge, hvis du dagligt holder hjemmet pænt. Hvis du har lavet mad – så tag opvasken med det samme, eller gør som mig og vask op løbende – så imens jeg laver mad, og jeg fx venter på at dejen hæver eller maden er i ovnen, vasker jeg op imens.
Hvis du har brugt køkkenet, så inden du forladet det, tag en klud og tør fladerne af. Det tager ikke mere end 10 sekunder at gøre, og så undgår du at snavset hober sig op.

Hvis du ser støv eller krummer på gulvet men ikke vil støvsuge, så brug en lille kost og fejebakke og fej op der hvor det støver – så behøver du ikke støvsuge hele gulvet men kan fokusere på det sted der er værst.

 

Bad og personlig hygiejne

… er overvurderet. Jeg synes ikke det er rart at lugte grimt, men man behøver ikke at tage bad eller vaske hår hver dag. Man kan sagtens strække det, og nøjes med at vaske sig de nødvendige steder hvis man vil. Hvis kroppen er vant til at blive vasket med sæbe hver dag, så vænner den sig til det og man føler sig hurtigere beskidt. Omvendt kan man sagtens strække det, og kroppen vænner sig også til det.
For flere år siden stoppede jeg med at bruge deodorant, og siden da sveder og lugter jeg mindre, end da jeg brugte deodorant.


Tøjvask

Jeg har lært siden jeg var lille, at bare fordi en tøj får en plet, så skal den ikke til vask – så tager man en lille klat sæbe på eller bare varmt vand og gnider det mellem hænderne for at gnubbe pletten af. Alternativt kan man tage lidt edikke på pletten efterfulgt af lidt natron eller bagepulver – det er med til at opløse snavset/fedtet, derefter kan man børste pulveret væk, når pletten er tør.

Lugt til tøjet – hvis det lugter dårligt eller hvis det er meget beskidt, så smid det til vask og skift undertøj hver dag.
Men der er ingen grund til at tage et stykke tøj til vask, der lugter fint og som man kun har gået med en eller to gange. Gå med tøjet indtil det ikke lugter godt mere eller er meget beskidt. Så undgå du store bunker vasketøj.
Igen er det minimalistiske tip med at eje få ting godt, for jo mindre tøj du har jo mindre vaskebunker. Dog skal du så også vaske oftere.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.