Øvelse: Se skammen i øjnene

Kan vi se skammen i øjnene? Og kan det hjælpe os til at få mere fred med skammen? Ja, det tror jeg helt klart. Men vi skal ikke vente på at andre synes vi er gode nok, men derimod starte med at synes det om os selv.

Jeg så DR-programmet “Krigerne i det jyske narko-land”, hvor Jan Petersen fra Petersen Consult, der selv er tidligere misbruger, hjælper unge ud af deres misbrug.

På et tidspunkt taler han om skam, og om hvordan mennesker på gaden nogle gange kigger underligt på ham i tavshed, og hvordan han føler sig bedømt af dem. Hvorefter han fortæller, at i stedet for at lade som ingenting, råber han i stedet: “ARGH!!! Jeg er fucking god nok!” og så går han.

Se andre mennesker i øjnene

Den øvelse fik mig til at tænke på, en øvelse jeg selv laver, som hjælper mig til at se skammen i øjnene og dermed over tid eller øjeblikkeligt ophæve skamfølelsen.

Vi har det med at undgå andre mennesker – især andre menneskers øjne. Vi skal helst ikke se andre i øjnene.

Måske er det fordi vi bare ikke er vant til det, men måske er det også (i hvert fald for mit vedkommende) fordi skammen fastholder os i, at vi skal kigge ned i jorden i stedet – at vi ikke er gode nok, at vi ikke har værdi i os selv og frygter at blive spejlet i andres øjne i at vi ikke er gode nok.

Vi skal gøre det, som vi skammer os over

På samme måde er skamøvelser det samme som angsteksponeringer. Vi eksponerer os selv for skammen, i den grad vi kan magte.

Når jeg opsøger andres (fx fremmede mennesker på gaden) blikke frygter jeg at bliver bekræftet i skammen, at folk vil undgå mit blik, eller vil se mærkelige ud i ansigtet eller vil konfrontere mig med det og dermed gøre det og dermed mig til noget skamfuldt. Faktisk sker der altid det modsatte!

For når vi kigger væk og undgår andres blikke er vi med til at bekræfte overfor os selv og andre, at vi burde skamme os, at vi burde kigge væk. Vi lader skammen vinde, vi lader skammen bekræfte os i at vi er skamfulde og retter os ind efter skamfølelsen.

Dermed er kuren mod skammen, ikke at fortsætte med at gøre det, som skammen vil have os til – at kigge ned i jorden – men at gøre det, som vi frygter allermest i den situation – nemlig at kigge op, at konfrontere skamfølelsen direkte – konfrontere det andet menneskes øjne.

Når jeg gør dette, så husker jeg at rette min fokus på mit åndedræt – jeg trækker vejret dybt og smiler eventuelt til vedkommende, hvis jeg har overskuddet. Derudover forsøger jeg har rette mit fokus udad, på det menneske jeg får øjenkontakt med.

Når jeg gør det, så har jeg fokus på dette menneske frem for at have fokus indvendigt på mine tanker omkring om det måtte være mærkeligt eller forkert at kigge det andet menneske i øjnene, jeg flytter opmærksomheden fra skammen over skammen, og bekræfter mig selv i, at jeg har ret til at søge øjenkontakt og at jeg er god nok som jeg er når mine øjne møder en andens.

Hvad det lærer mig

Når jeg kigger andre mennesker i øjnene finder jeg ud af:
1. at jeg er god nok som jeg er og at jeg har ret til at smile til og få øjenkontakt med andre, 2. at andre mennesker spejler mig i mit initiativ ved at smile igen og se ud til at blive glade
3. jeg mærker mig selv, mine grænser og mine behov meget bedre, når jeg får kontakt med andre mennesker på den måde.

Jeg kan mærke at jeg er en person, en person med værdi.

Jeg er ikke bare et ingenting, en usynlig person, som ikke har ret til at være her.

Jeg har en plads i verden og jeg har ret til at være her og ret til at lade andre se, at jeg er her.

Ophæve skammen


Dermed er denne øvelse også med til at ophæve min skam over mig selv og min følelse af at være forkert, for når jeg indirekte siger “Her er jeg! Se mig! hør mig!”, så viser jeg overfor mig selv og omverdenen, at jeg er god nok og at jeg fortjener at blive set og hørt.

I følge Lars Sørensen (Skam – medfødt og tillært) hænger skammen hænger sammen med blikket – fordi det er der vi enten bliver spejlet eller fejlspejlet, så er denne øjenkontakts-øvelse utrolig god til at ophæve skamfølelsen – også selvom man i starten måske stadig føler skam.

2 thoughts on “Øvelse: Se skammen i øjnene

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.