Mareridt og utryghed om natten: 8 tips

Skrevet d. 21. oktober 2018

For omkring fem år siden havde jeg en længere periode, hvor jeg havde mareridt og urolig søvn hver nat. Når jeg vågnede op skulle jeg lige samle mig, men så faldt jeg i søvn igen. Om dagen havde jeg det fint nok, men om natten kom mareridtene som gjorde mig bange og utryg.

Nu har jeg igen haft en periode med mareridt, men modsat dengang, så kan jeg ikke falde til ro igen. Følelsesmæssigt er jeg stadig i drømmeland og bliver utryg og rædselsslagen. Jeg kan ikke finde tryghed ved at være vågnet og jeg kan ikke finde tryghed ved at skulle falde i søvn igen. Jeg tror fejlagtigt at jeg stadig er i fare når jeg vågner og stadig skal beskytte mig selv – jeg kan overbevise mig selv om, at jeg bliver udsat for noget grusomt lige om lidt.

Så her til morgen valgte jeg at forblive vågen og i stedet blot fokusere på at forsøge at få en lille smule ro i krop og hjerne.

Jeg lagde mig i en god stilling og satte regnlyde til at spille, imens jeg trak vejret ved at tælle samtidig – ved hjælp af denne øvelseSamtidig sagde jeg til mig selv: “Du er tryg”. Igen og igen. Det gav mig en lille smule mere ro til at kunne hvile mine trætte øjne.

Jeg gik i seng med hjertebanken, hvilket måske også har været med til at trigge kroppens alarmberedskab og dermed mareridt.

Imens jeg lå i mørket, stadig inden solen var stået op, læste jeg lidt omkring mareridt og hvordan kan man afhjælpe dem, jeg fandt til nogle forskellige råd, som jeg vil begynde at prøve:

1. Spis ikke for tæt på sengetid 
Det får blodsukkeret til at stige og dermed kroppen til at være mere aktiv.

2. Undgå forstyrrende eller uhyggelige nyheder, film, serier og lignende
Det gør sig nok både gældende generelt og lige inden man skal sove.

3. Undgå koffein og sukker
Især de sidste 5 timer inden sengetid i hvert fald. Om ikke andet, kan man forsøge at skære ned på det.

4. Lav meditation eller vejrtrækningsøvelser inden sengetid
Enten mens man ligger i sengen og skal til at sove, eller fx inden man lægger sig kan man sidde i sin stol og gøre det.

5. Lav noget afslappende og beroligende
Drik en kop kamillete, giv dig selv massage eller tag et varmt bad.

6. Hverken for varm eller for kold, for hårdt eller for blødt
Noget der i morges gik op for mig var, om jeg måske sov for varmt eller med ikke nok luft.

7. Sov på siden eller på maven og i fosterstilling
Når du sover sådan, beskytter du din krop bedre og ligger i en primal sikker stilling, som gør at du vil føle dig mere tryg. Lægger man sig på ryggen er ens brystkasse og krop generelt mere udsat og man er mere forsvarsløs.

8. Drømmetydning og genfortælling
At nedskrive sine mareridt kan være en god måde at forløse dem på, det kan også give et præg om de udfordringer der gør sig gældende i ens liv.
Derudover læste jeg om genfortælling af mareridt, som jeg ikke havde hørt om før, men som gav god mening. Det handler om at genfortælle eller nedskrive mareridtet, men i stedet for at nedskrive det, som det skete, så skal man nedskrive det på en måde, sådan at mareridtet bliver til en almindelig drøm, sådan at de ting der sker i drømmen som er uhyggelige, bliver omvendt eller bliver håndteret i drømmen.

Fx drømte jeg i nat at jeg kastede sten efter en uhyggelig mand, for at han skulle lade mig være, men de ramte ham ikke. En omskrivning af dette scenarie kunne være, at jeg rent faktisk ramte manden, så han lod mig være, eller at det viste sig at han faktisk ikke var ude på at gøre mig fortræd.

Lad mig høre i kommentarfeltet: hvad hjælper dig allerbedst på dårlig søvn og mareridt?

One thought on “Mareridt og utryghed om natten: 8 tips

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.