Terkel fra “Terkel i knibe” har PTSD?

Forleden så jeg Terkel i knibe igen for måske 10. gang, men jeg har ikke set filmen siden inden jeg fik angstsymptomer, så der var nogle helt andre ting som sprang mig i øjnene denne gang. 
Nemlig at Terkel tilsyneladende har PTSD. 

Mobning er en stressfaktor og kan potentielt udløse PTSD

Terkel bliver mobbet af Steen og Zaki, det skaber allerede her stort ubehag hos Terkel, som opsøger læreren og også prøver selv at gøre noget ved sagen. Mobningen får Terkel til at føle, at de vil slå ham ihjel – så intens er hans frygt. Han får også vrangsforestillinger, hvor nogle bræt på en byggeplads kommer til at ligne mænd med geværer.

Mobning i sig selv er en stor stressfaktor for et menneske. Det er ligesom at blive prikket til konstant – at man ikke kan være i fred for andres meninger eller fysiske mobning (at blive skubbet, slået osv.). Derfor kan mobning være traumatiserende og er ofte ikke bare en enkelt hændelse, men noget der kan foregå over mange år.

En enkelt overvældende hændelse, kan også give PTSD

Det eskalerer dog da Terkel selv er med til at mobbe Dorit – det ender med hun springer ud af vinduet og dør. Terkel går i chok.

Herefter ser man hvordan Terkels PTSD virkelig begynder at tage til – i takt med at han også samtidig stadig får truende beskeder fra sin lærer.

Terkel får mareridt, han bliver nemt forskrækket og ser ud til at gå rundt konstant og svede og være hyperårvågen. Dette er blandt andet nogle af symptomerne på PTSD.

Det ligeså traumatiserende at være vidne til en enkelt traumatiserende hændelse som fx at se et menneske dø eller være i et trafikuheld.
Dette er – især når man er barn – ekstremt overvældende at opleve, især fordi barnets hjerne stadig ikke er udviklet og er meget mere plastisk og derfor mere modtagelig end en voksens hjerne.

Vi må række ud, og der skal tages imod vores udstrakte arme

Det er meget overvældende at Terkel også forsøger at tale med sin mor om hændelsen, men hun lytter ikke til ham, og han bliver endnu mere frustreret og bange.

Det mindede mig virkelig om hvor vigtigt det er, at når nogen bliver udsat for noget traumatisk, at skal der være hjælp at hente. Det skal tages alvorligt og personen skal have hjælp og finde tryghed og ro igen.

Det er lidt det modsatte der sker i filmen, for der bliver ved at ske noget overvældende for Terkel. Først tror han det er Steen og Zaki der vil slå ham ihjel, siden Jason og til sidst ser han så det er hans lærer.

Hans frygt for at blive slået ihjel afspejler også den voldsomme angst han må gå rundt med, og det er akkurat den angst man kan opleve når man har PTSD-symptomer – nemlig at man føler, at der rundt om næste hjørne venter en fare – at man lige om lidt bliver angrebet og slået ihjel.

I dette tilfælde, så var der rent faktisk også en fare rundt om næste hjørne – Terkels lærer, der vil slå Terkel ihjel – men det behøver der ikke være, for at have PTSD, det er bare endnu en stressfaktor og risiko for endnu større traumatisering og endnu flere symptomer.

Filmen er i virkeligheden én lang stressfaktor – mobning, død, en psykopatisk lærer og familie som ikke lytter til én (forældre og onkel Stewart) men er en god reminder om, at alle de her hverdagssituationer potentielt kan være meget traumatiserende.

 

Har du set filmen og hvad tænker du?

Den kan ses på Tv2 play i øjeblikket.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.