BLIV VEN MED DIN ANGST – fra bekæmpelse til omfavnelse

Inden og under en angsteksponering

Det sidste skridt er, når du har besluttet at skulle være i en situation som giver dig angst.

Lad os forestille os at det er en fest….
Du har virkelig meget lyst til at tage med, men du får også rigtig meget angst ved tanken og du er også sikker på at det vil give dig angst at være der (derfor du ved, at det bliver en angsteksponering).

Det er vigtigt at huske på følgende inden og under festen:

 • Det er en angsteksponering. Derfor er det en øvelseDet er ikke meningen at du skal være angstfri eller at du skal være “ovenpå”. Det her er en udfordring for dig, og du vil med stor sandsynlighed få angst, men det er en øvelse for dig i at være i en situation som giver dig angst.
 • Du kan ikke gøre noget forkert. Uanset om du bliver ekstremt panisk og må flygte væk fra festen, eller hvis du siger højt at du har angst, og ikke bliver mødt med forståelse. Alt som du føler er “galt” er aldrig forkert. Igen fordi det er en øvelse, og der er ikke noget som er dårligt.
 • Du må godt få angst.
  – Det her er nok det skridt i min proces, som har været allervigtigst. Allerede inden jeg skal noget angstprovokerende, så begynder angsten for angsten og den udspringer altid på baggrund af at jeg har en følelse af at jeg for alt i verden ikke må få angst. Jeg frygter at få angst i situationen og vil sørge for at man enten ikke kan se på mig, at jeg får angst eller at jeg overhoved ikke får angst. Dette er urrealistisk, for det er en angsteksponering ergo er det meningen at du skal få angst.
 • Meningen med en angsteksponering er at du skal føle dig angst og erfare, at der ikke sker noget ved at du får angst – at det ikke er forkert eller at det ikke betyder at du ikke kan være med til denne fest, bare fordi du føler dig angst.
 • Forvent det værste. Der er mange der nok vil sige, at det er dumt at forvente det værste, men jeg har erfaret af det får mig til at være mere okay og slappe mere af. Når du forventer det værste, kan du kun blive glædeligt overrasket og så er du forberedt på, at det her bliver helvede for dig.
  Jeg plejer at sige til mig selv: “Du kommer til at gå fuldstændig i panik. Du kommer til bare at føle dig så angstfuld og kan slet ikke holde det ud. Du kommer til at blive så angstfuld og folk vil dømme dig helt vildt, det bliver så forfærdeligt for dig”.
 • Som en forlængelse til ovenstående: sæt ord på det, du frygter allermest ved det. Sig højt til dig selv eller en anden, hvad det er du frygter allermest ved at tage med til denne her fest. Hvad er det værste der kunne ske? Når vi sætter ord på det vi frygter allermest, så har vi også erkendt over for os selv: 1. at det her er en kæmpe udfordring for os, 2. at vi er så modige at vi stiller os selv overfor vores største frygt og 3. at vi husker os selv på at tage det alvorligt – vi ser hvor skide slemt det er for os at skulle med til den her fest, og at det ikke er barnemad for os.
 • Du har allerede vundet. Bare når du beslutter dig for at gøre noget, som gør dig angst, så har du allerede vundet. For når vi beslutter os for noget, så kan vi opleve at vi allerede er i situationen, selvom vi ikke engang er taget af sted til festen endnu. Og det at visualisere at vi er i situationen som gør os angst, det er en angsteksponering i sig selv. Så selvom du vælger at blive hjemme i sidste øjeblik, så husk på at du har taget et skridt, og det er en sejr i sig selv.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

4 thoughts on “BLIV VEN MED DIN ANGST – fra bekæmpelse til omfavnelse

Comments are closed.