BLIV VEN MED DIN ANGST – fra bekæmpelse til omfavnelse

Øvelse: At tage sig selv alvorligt

Nogle gange kan vi kun tage os selv alvorligt, når vi kommer helt ud på kanten af livet, og kan se, hvor meget vi kæmper.

Alvoren handler om at lære ikke at presse os selv.
Når vi ser alvoren i vores situation, så kan vi også se at det ikke nytter at presse os selv – at det ikke bliver bedre, men at vi har bedst af at være virkelig gode ved os selv, og have tålmodighed med os selv.

Forskellige måder, hvorpå du kan få større alvor overfor dig selv og din situation:

 • Se på billeder af dig selv som barn
  – Det kan minde dig om den uskyld du har, og hvis det var dig som lille, der havde disse følelser og denne angst, hvordan ville du så behandle barnet?
  Ville du presse det til at gøre og være mere?
  Du kan også lægge et billede af dig selv på din baggrundsskærm, sådan så du ofte bliver mindet om dig selv som lille og mindet om at passe på den lille dig.
 • Skriv eller tal om dig selv i 3. person
  – Skriv en kort historie eller tal/fortæl højt om din historie, men i stedet for at bruge “jeg”, så bruger du dit navn og taler i tredje person om dig selv.
  På den måde kan du bedre se dig selv udefra, som om du var en anden, og på den måde se hvor meget du har været igennem og hvor godt du klarer dig.
 • Spejl dig i andre
  – Nogle gange er det først når vi møder andre, som minder om os selv – med samme angst eller med samme fortid, at vi forstår hvor meget vi har været igennem.
  Spejl dig i andre, fx fra film, dokumentarer eller nogen du kender i virkeligheden, som kan minde dig om, at du klarer dig så godt, og at du er så sej, for overhoved at eksistere.
 • Få dine venner og familie til at minde dig om det
  – Dem der kender os aller bedst, kan også være med til at minde os om, at vi klarer det så godt vi kan – at vi gør alt hvad vi kan for at klare os i verden, og vi ikke skal presse os selv mere.
  Når vi spejler os i mennesker, som kræver og forventer en masse af os, og lytter til dem, så vil vi også tage os selv mindre alvorligt og presse os selv mere.
  Derfor er det vigtigt at spejle sig i nogen der støtter os i ikke at presse os selv.
 • Tænk over, hvor du var for 1, 3 eller 5 år siden.
  Min dig selv om din udvikling. Lav evt en liste der hedder “Før vs nu”, hvor du skriver to kolonner – i den ene skriver du alle de ting du havde svært ved før men som du kan nu. Det kan også være vaner du har formået at omvende eller dårlige forhold du er kommet ud af. Uanset om det er små eller store skridt, så husk på alle dine succeser, og hvor langt du er kommet!

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

4 thoughts on “BLIV VEN MED DIN ANGST – fra bekæmpelse til omfavnelse

Comments are closed.